Αθλητικές εγκαταστάσεις: μπορούν να είναι και βιώσιμες ;

Οι βιωσιμότερες αθλητικές εγκαταστάσεις στον κόσμο
Χαρακτηριστική εικόνα

Μπορεί ένα γήπεδο να είναι βιώσιμο; Φυσικά και ναι. Ας μην ξεχνάμε τις εικόνες με τα σκουπίδια να κατακλύζουν τον χώρο, μετά από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα ή ακόμα και από έναν μαραθώνιο. Στατιστικά, κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια του Super Bowl, παράγονται περίπου 40 τόνοι απορριμμάτων. Οι θεατές σε αθλητικές εκδηλώσεις στις ΗΠΑ παράγουν περίπου 39 εκατομμύρια κιλά σκουπιδιών ετησίως. Όλα αυτά μόνο στην Αμερική. Σκεφτείτε, λοιπόν τι συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο. Σήμερα θα δούμε τις τρεις πιο βιώσιμες αθλητικές εγκαταστάσεις του πλανήτη…

 Τι χρειάζεται ένα γήπεδο για να είναι βιώσιμο; 

 Κάποια από τα βασικά στοιχεία που χρειάζεται ένα στάδιο για να θεωρηθεί βιώσιμο, είναι να εστιάζει στην εξοικονόμηση του νερού, την μείωση της σπατάλης ενέργειας, την μείωση των ρύπων και στην ίση μεταχείριση προσωπικού και θεατών. Επιπλέον, η περιβαλλοντική βιωσιμότητα στις αθλητικές εγκαταστάσεις σχετίζεται με την σωστή διαχείριση των αποβλήτων, την εφαρμογή παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας, την μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, αλλά και τα εναλλακτικά συστήματα φωτισμού. 

 Τα βιωσιμότερα γήπεδα παγκοσμίως 
  • Mercedes-Benz Stadium: 

 To στάδιο της Mercedes-Benz, έδρα των Atlanta Falcons, βρίσκεται στην Ατλάντα των ΗΠΑ.  Θεωρείται ένα από τα βιωσιμότερα στάδια του κόσμου. Αρχικά, είναι το πρώτο στάδιο στην Αμερική που έχει λάβει το πιστοποιητικό Leadership in Energy and Environmental Design (LEED). Το γήπεδο καταναλώνει σχεδόν 30% λιγότερο από τη μέση κατανάλωση ενέργειας και 47% λιγότερο νερό.  

Οι βιωσιμότερες αθλητικές εγκαταστάσεις στον κόσμο
Εικ.1

Χαρακτηριστικό είναι πως λόγω των έντονων πλημμυρών στην περιοχή, έχει κατασκευαστεί ένα είδος “δοχείου” στο πάνω μέρος της εγκατάστασης το οποίο αποθηκεύει μέχρι και 700.000 λίτρα νερού από τις βροχοπτώσεις.


  • Johan Cruijff ArenA: 

 Αλλιώς, ονομάζεται και Amsterdam Arena, στεγάζεται στο Άμστερνταμ και εξωτερικά θυμίζει ένα απλό στάδιο, αλλά μόνο αυτό δεν είναι!  Η οροφή του καλύπτεται με περισσότερα από 4.200 ηλιακά πάνελ.Παράλληλα συλλέγει βροχή, η οποία χρησιμοποιείται για να ποτίζει το γήπεδο ποδοσφαίρου. Ακόμα, περίπου το 80% του φωτισμού στο γήπεδο αποτελείται από ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες LED που ελέγχονται από αισθητήρες κίνησης, οπότε ανάβουν και σβήνουν όπως απαιτείται. Η διοίκηση του σταδίου, με σκοπό να προωθήσει την περιβαλλοντική ενσυναίσθηση, προσφέρει εκπτώσεις σε όσους θεατές επιλέγουν να επισκεφτούν το στάδιο με τρένο και όχι με αυτοκίνητο.  

Οι βιωσιμότερες αθλητικές εγκαταστάσεις στον κόσμο
Eικ.2

  • Levi’s Stadium: 

Με έδρα το San Francisco των ΗΠΑ, το Στάδιο Levi’s κατέχει δύο πιστοποιήσεις LEED. Σε κάθε σημείο του σταδίου, εγκαθίστανται πάνω από 1.000 υπερσύγχρονες ηλιακές εγκαταστάσεις.  

Οι βιωσιμότερες αθλητικές εγκαταστάσεις στον κόσμο
Εικ.3

Κάτι το οποίο όμως κάνει το γήπεδο αυτό σχεδόν μοναδικό, είναι πως οι υπεύθυνοι  του συνεργάζονται μόνο με τοπικούς παραγωγούς. Αυτό σημαίνει πως το κυλικείο και εν γένει η διατροφή των αθλητών περιλαμβάνει μόνο προϊόντα που παράγονται κοντά στο στάδιο. Ένα ακόμα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του σταδίου…Στην οροφή του υπάρχει κήπος 27.000 τετραγωνικών (!) το λεγόμενο “Green Roof”. 


Κλείνοντας θα πρέπει να πούμε πως όσο η τεχνολογία και η περιβαλλοντική ενσυναίσθηση εναρμονίζονται, τα αποτελέσματα θα είναι θετικά για όλους. Σίγουρο, ο τομέας του αθλητισμού είναι πολλές φορές πρωτοπόρος σε τέτοιες δράσεις. Αναμένουμε να πολλαπλασιαστούν οι πράσινες αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο !


  Πηγές:

  • Άρθρο: Sports and Environment: Green Initiatives in Stadiums ανακτήθηκε από cascadiasport.com (Τελευταία πρόσβαση: 26/4/2021 στις 22:10)
  • Άρθρο: The sustainable sports agenda: Opportunities to #BuildBackBetter By Kristen Fulmer & others ανακτήθηκε από www.greenbiz.com (Τελευταία πρόσβαση: 26/4/2021 στις 22:11)
  • Άρθρο: Rethinking Waste Management Systems at Large-Scale Sporting Events ανακτήθηκε από www.environmentalleader.com (Τελευταία πρόσβαση: 26/4/2021 στις 22:46) 

Πηγές εικόνων: 

  • Χαρακτηριστική εικόνα: https://www.iberdrola.com/social-commitment/sustainability-in-sports
  • Εικόνα 1: https://www.burohappold.com/projects/mercedes-benz-stadium/
  • Εικόνα 2: https://www.deutsche-privatjet.com/euro2020/johann-cruijff-arena-amsterdam-group-c_5693.html
  • Εικόνα 3: https://www.hochtief.com/activities/highlight-projects/americas/levis-stadium-santa-clara-usa