Fast Food: Το ενεργειακό αποτύπωμα των ανθυγιεινών επιλογών μας


Fast Food: Το ενεργειακό αποτύπωμα των ανθυγιεινών επιλογών μας
Χαρακτηριστική εικόνα

Η αλήθεια είναι πως όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, αγαπάμε το φαγητό. Για εμάς, εκτός από μια φυσική ανάγκη είναι και πηγή απόλαυσης. Δεν είναι λίγες οι φορές αυτές, που είμαστε κουρασμένοι και δεν έχουμε καμία όρεξη να μαγειρέψουμε, ή απλά “λιγουρευτήκαμε” κάτι λιπαρό, ανθυγιεινό και γρήγορο από κάποιο μαγαζί με πρόχειρο φαγητό. Όλοι, ξέρουμε περίπου, τι μπορεί να προκαλέσει το λεγόμενο “πρόχειρο φαγητό” (fast food) στην υγεία μας. Έχετε όμως αναρωτηθεί, πως η επιλογή μας αυτή, μπορεί να έχει επιπτώσεις και στο περιβάλλον;  Αφήστε μας, λοιπόν, να σας εξηγήσουμε ακριβώς τι εννοούμε. 

Η απόλαυση που όλοι αγαπάμε, αλλά το περιβάλλον μισεί 

Ως επί των πλείστων, η μεταφορά, η συσκευασία και οι εκπομπές πτητικών οργανικών ενώσεων (ΠΟΕ) κατά την παρασκευή γρήγορων φαγητών, είναι βλαβερά για το περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, οι εκπομπές πτητικών οργανικών είναι ενώσεις που αντιδρούν με άλλους ρύπους, σχηματίζοντας όζον. Ακόμα, είναι καρκινογόνες και εκτός από την υγεία, βλάπτουν και το περιβάλλον. Δυστυχώς, μαζί με το υψηλό ποσοστό σπατάλης που εμπλέκεται στο πρόχειρο φαγητό, οι εκπομπές αυτές είναι πολύ υψηλές. Και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να τις αγνοήσουμε! 

Ποιες οι επιπτώσεις του Fast Food στο περιβάλλον :

Είναι γεγονός, πως τα περισσότερα γεύματα στα εστιατόρια fast food χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το κρέας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι φθηνό. Για κάθε ζώο που θανατώνεται για αυτό τον σκοπό εκκρίνονται περίπου 3 κιλά διοξειδίου του άνθρακα, χωρίς να συνυπολογίζουμε τα βοοειδή! Γενικότερα, το 37% του διοξειδίου του άνθρακα εκκρίνεται από το φαγητό. Ας μην ξεχνάμε βέβαια, πως για την παραγωγή των πρώτων υλών απαιτείται η χρήση ορμονών, λιπασμάτων και άλλων φαρμάκων. Όλα τα παραπάνω, πολύ συχνά, καταλήγουν είτε στην θάλασσα, είτε σε λίμνες και ποτάμια, μολύνοντάς τα και καταστρέφοντας κάθε πηγή ζωής. 

Τι συμβαίνει με τις συσκευασίες των τροφίμων ;

Ένα από τα πιο κοινά σημεία, που συναντάμε όταν αγοράζουμε κάθε είδους γρήγορο φαγητό, δεν είναι άλλο φυσικά από τη συσκευασία! Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε πως παραπάνω από τις μισές συσκευασίες γρήγορου φαγητού περιέχουν πολύ υψηλά επίπεδα φθορίου, ακόμα και οι χάρτινες σακούλες. Το φθόριο, εκτός του ότι είναι επικίνδυνο για την υγεία όταν η περιεκτικότητά του είναι υψηλή, είναι επικίνδυνο για τα φυτά και τα ζώα. Για την ακρίβεια, μειώνει την ποιότητα και την ανάπτυξη των φυτών, ρυπαίνει τις καλλιέργειες και καταστρέφει τις γεωργικές εκτάσεις. Σχετικά με τα ζώα, μπορεί να προκαλέσει από αναπνευστική και καρδιακή ανεπάρκεια μέχρι και να επιφέρει τον θάνατό τους. 

Ας μιλήσουμε με αριθμούς  

Επιπλέον, μόνο για το 2013 στην Αμερική, δημιουργήθηκαν για τα εστιατόρια fast food, περίπου 80 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού αφρού, από τους οποίους ανακυκλώθηκαν λιγότερο από 5.000 τόνους. Ενώ στην Κίνα περίπου 20 εκατομμύρια ξυλάκια μιας χρήσης χρησιμοποιούνται την ημέρα από τα εστιατόρια fast food, και φυσικά δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, οπότε απορρίπτονται. 

Το κόστος της διανομής 

Τι πιο βολικό από το να παραγγέλνουμε φαγητό από το σπίτι και να φτάνει σε εμάς, αντί να πηγαίνουμε εμείς σε αυτό; Έχουμε αναρωτηθεί όμως τι μπορεί να προκαλέσει στον πλανήτη μας; Μάλλον όχι. Ας δώσουμε μερικά παραδείγματα λοιπόν. Στην Κίνα, οι 3 μεγαλύτερες πλατφόρμες διανομής γρήγορου φαγητού, πραγματοποιούν κατά μέσο όρο περίπου 34 εκατομμύρια παραδόσεις, κάθε μέρα! Όχι δεν είναι ορθογραφικό λάθος. Όλες οι συσκευασίες είναι επίσης από συμβατικό πλαστικό το οποίο δεν ανακυκλώνεται! Μάλιστα, το 2017, μια περιβαλλοντική οργάνωση μήνυσε τις 3 αυτές πλατφόρμες για τις βλαβερές συνέπειες που έχουν στο περιβάλλον. 

Γενικότερα, καταλαβαίνουμε πως είναι πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον να πηγαίνουμε με τα πόδια για να αγοράσουμε φαγητό από το να παραγγείλουμε. Βάσει ερευνών έχει δειχθεί πως το 90% των αποστάσεων παράδοσης ταχυ-φαγητού, ήταν πολύ μεγαλύτερο από το 1 χιλιόμετρο. Αυτό υποδεικνύει πως το 90% του φαγητού που παραγγέλνουμε απέξω, βρίσκεται εκτός της γειτονιάς μας. Άρα, με αυτόν τον τρόπο δεν συνεισφέρουμε στην τοπική οικονομία, αλλά δεν βοηθάμε και το περιβάλλον από τους ρύπους που εκπέμπουν τα μηχανάκια. 


Πηγές:

  • Άρθρο: Fast food from these chains is ‘packaged in pollution,’ report says. Does it matter? by Katie Camero ανακτήθηκε από     medicalxpress.com/ (Τελευταία πρόσβαση: 1/3/2021 στις 12:35)
  • Άρθρο: The Environmental Impact of Food Packaging ανακτήθηκε από το foodprint.org/ (Τελευταία πρόσβαση: 1/3/2021 στις 12:37)
  • Άρθρο: Fluoride Pollution in the Environment from Industrial Emissions ανακτήθηκε από τον iaomt.org/ (Τελευταία πρόσβαση: 1/3/2021 στις 12:39)
  • Άρθρο : How does fast food impact the environment? ανακτήθηκε από τον  sintellyapp (Τελευταία πρόσβαση: 1/3/2021 στις 12:41)
  • Άρθρο: 10 Ways Fast Food is Destroying the World By Abigail Geer ανακτήθηκε από τον onegreenplanet.org (Τελευταία πρόσβαση: 1/3/2021 στις 12:42)  
  • Άρθρο: Food delivery services making junk foods more accessible ανακτήθηκε από www.sydney.edu.au/ (Τελευταία πρόσβαση: 3/3/2021 στις 14:35)  

Πηγές εικόνων:

  • Χαρακτηριστική εικόνα:  illustration-comparing-fast-food-to-healthy-food.jpg (660×370) (mayoclinichealthsystem.org)