Eco-tip Fridays: Ας μειώσουμε την κατανάλωση χαρτιού


Eco-tip Fridays: Ας μειώσουμε την κατανάλωση χαρτιού
Χαρακτηριστική εικόνα

Κάθε μέρα κόβονται χιλιάδες δέντρα για τις ανθρώπινες ανάγκες για χαρτί. Ο θλιβερός απολογισμός περιλαμβάνει περίπου 15.000.000.000 (τα μηδενικά δεν είναι ορθογραφικό λάθος δυστυχώς) δέντρα που κόβονται κάθε χρόνο ανά τον κόσμοι. Στατιστικά, από ένα δέντρο μπορεί να δημιουργηθούν περίπου 8.334 χαρτιά Α4. Για να καταλάβουμε πόσο χαρτί ξοδεύεται περίπου, μόνο στην Αμερική, το μέσο νοικοκυριό πετά 13.000 ξεχωριστά κομμάτια χαρτιού κάθε χρόνο. Τα περισσότερα είναι κομμάτια συσκευασίας ή ανεπιθύμητης αλληλογραφίας. Πώς μπορούμε να μειώσουμε λοιπόν την χρήση χαρτιού; 

Αξιοποίησε την τεχνολογία!

Ο πιο εύκολος τρόπος μείωσης χαρτιού είναι να επωφεληθούμε από την τεχνολογία. Ξεχάστε τα παλιομοδίτικα ημερολόγια ή τις σημειώσεις! Πλέον μπορείτε πολύ εύκολα, και δωρεάν, να αποκτήσετε μια εφαρμογή στο κινητό που θα σημειώνεται εκεί τα πάντα, από την λίστα με τα ψώνια που έχετε να κάνετε μέχρι και το τι εργασίες έχετε καθημερινά. Αν ψάξετε καλά, σίγουρα θα βρείτε μια που να ταιριάζει στις ανάγκες σας. Ακόμα μπορείτε να πείτε όχι στην αγορά περιοδικών ή εφημερίδων και να αρχίσεται να τα ενημερώνεστε περισσότερο ηλεκτρονικά! 

 –>  ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Eco-tip Fridays: Ας μειώσουμε την κατανάλωση χαρτιού
Εικ.1

 Οι εργασίες στο γραφείο απαιτούν συνήθως μεγάλες ποσότητες χαρτιού για να διεκπεραιωθούν. Αυτό που πραγματικά βοηθά είναι να εμφυσήσουμε στους συναδέλφους μας μια εσωτερική κουλτούρα που να ενισχύει το μήνυμα πως δεν χρειαζόμαστε χαρτί. Έτσι όλοι θα σκέφτονται πώς να μειώσουν την σπατάλη. Σκεφτείτε πως μπορείτε ακόμα και να οργανώσετε ένα διαγωνισμό για το ποιος έχει μειώσει πιο πολύ την σπατάλη χαρτιού, συνδυάζοντας την διασκέδαση και την προστασία του περιβάλλοντος στην δουλειά! 

Μια ακόμα λύση είναι πως όταν χρειαστεί να τυπώσουμε, μπορούμε να το κάνουμε και από τις δύο πλευρές, και ιδανικά να αποστείλουμε ό,τι θέλουμε ηλεκτρονικά! Ξεχάστε λοιπόν τα φωτοτυπικά και τα φαξ, ένα email είναι πολύ καλύτερο για το περιβάλλον! 

–>  ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως όταν βρισκόμαστε έξω από το σπίτι ή το γραφείο; Αρχικά, πείτε όχι στις χαρτοπετσέτες ή στα χαρτομάντηλα, σε εστιατόρια και καφετέριες. Μπορείτε να έχετε μαζί σας την δική σας επαναχρησιμοποιούμενη πετσέτα σε περίπτωση που λερωθείτε. Έτσι σώζεται μεγάλες ποσότητες χαρτιού χωρίς να το καταλαβαίνετε! Μια άλλη ιδέα είναι να προμηθευτείτε το δικό σας ποτήρι καφέ, εάν δεν το έχετε ήδη κάνει, ώστε να αποφύγετε τις χάρτινες συσκευασίες των καφετεριών, οι οποίες δεν ανακυκλώνονται! Ακόμα μπορείτε να έχετε την δική σας επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα αντί να προμηθεύεστε κάθε φορά άλλη από τα καταστήματα που επισκέπτεστε. 

–>  ΣΤΑ ΠΑΡΤΥ 
Eco-tip Fridays: Ας μειώσουμε την κατανάλωση χαρτιού
Εικ.2

Πείτε όχι στα χάρτινα ποτήρια και πιάτα! Ετοιμάστε κάτι που θα τρώγεται με τα χέρια, όπως νάτσος ή πίτσα. Μπορείς ακόμα να ζητήσεις από τους καλεσμένους σου ηλεκτρονικές κάρτες δώρων ή δωρα χωρίς συσκευασία! 

Σχετικά με την διακόσμηση; Λέμε ναι στο μίνιμαλ και αφήνουμε απέξω οτιδήποτε περιττό! Άλλωστε το πάρτυ είναι οι άνθρωποί του και όχι η διακόσμηση. 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ

 Όπως έχουμε πει οι μικρές αλλαγές στην ζωή μας μπορούν να φέρουν μεγάλες αλλαγές στον πλανήτη! Τι θα λέγατε λοιπόν αντί περιμένετε με τις ώρες στην ουρά να εξοφλείτε τους λογαριασμούς σας ηλεκτρονικά; Το ίδιο μπορεί να ισχύσει και για τις κάρτες από το περίπτερο!  Σίγουρα θα έχεις όμως πολύ χαρτί ήδη στο σπίτι, τι μπορείς να κάνεις με αυτό; Εκτός του να γράψεις και στις 2 άκρες μπορείς να σβήνεις για να ξαναγράψεις, έτσι μπορεί να χρησιμοποιήσεις μια κόλλα χαρτί έως και 10 φορές! 


 Πηγές 

  • Άρθρο: Paper Recycling Facts ανακτήθηκε από usi.edu (Τελευταία πρόσβαση: 5/4/2021 στις 17:41)
  • Άρθρο: 31 Ways to Reduce Paper Usage ανακτήθηκε από https://www.visionofearth.org/  (Τελευταία πρόσβαση: 5/4/2021 στις 17:44)
  • Άρθρο: How to Reduce Your Paper Waste ανακτήθηκε από https://zerowastememoirs.com/ (Τελευταία πρόσβαση: 5/4/2021 στις 17:45)
  • Άρθρο: 30+ Striking Ways to Use Less Paper to Save World’s Forests ανακτήθηκε από conserve-energy-future.com (Τελευταία πρόσβαση: 5/4/2021 στις 17:45)

Πηγές εικόνων:

  • Χαρακτηριστική εικόνα: https://www.cantecireland.ie/7-tips-to-reduce-printing-costs-and-paper-waste-in-the-office/
  • Εικόνα 1: https://medium.com/swlh/disposable-marketing-not-good-for-the-sales-environment-1f6dcd5bbac6
  • Εικόνα 2: https://www.eatfirst.com/au/blog/finger-food-for-office-christmas-parties