Αγροτουρισμός στην Ελλάδα: Καταλύματα για τις φετινές σας διακοπές


Χαρακτηριστική εικόνα

Τι καλύτερο να συνδυάζουμε τις διακοπές μας μαζί με δραστηριότητες στην Φύση; Νομίζω ότι πολλοί θα συμφωνήσετε πως είναι μια μοναδική εμπειρία – είτε αναζητάμε στιγμές χαλάρωσης, είτε νέες εμπειρίες! Αυτή η μορφή τουρισμού ονομάζεται αγροτουρισμός ή οικοτουρισμός! Αν δεν γνωρίζετε τι είναι, ή γνωρίζετε, αλλά θέλετε να μάθετε περισσότερα, αυτό το άρθρο είναι γραμμένο για εσάς

Τι είναι ο Αγροτουρισμός και τι ο Οικοτουρισμός; 

Στον αγροτουρισμό, οι τουρίστες έρχονται σε επαφή με την φύση και τις γεωργικές εργασίες. Ο επισκέπτης μένει σε αγρόκτημα, σε ξενώνα ή σε φάρμα σε λιτό περιβάλλον με τοπικό χαρακτήρα καθώς και συμμετέχει ενεργά σε αγροτικές εργασίες και ασχολίες. Από την άλλη, ο  οικοτουρισμός αποτελεί μορφή τουρισμού κατά τον οποίο ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τη φύση, κινούμενος με σεβασμό αλλά και φροντίδα για το περιβάλλον. 

Τόσο ο Οικοτουρισμός, όσο και ο Αγροτουρισμός ακολουθούν τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, αναπτύσσουν δραστηριότητες ήπιας προσέγγισης, προβάλλουν, στηρίζουν και ενισχύουν την προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος, σέβονται τις τοπικές κοινωνίες και στηρίζουν την οικονομία τους, προωθούν την ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση, συμμετοχή των επισκεπτών σε βιωματικές εμπειρίες. 

Αγροτουρισμός και Οικοτουρισμός στην Ελλάδα 

Σε μια χώρα με τόσο φυσικό πλούτο, όπως η Ελλάδα, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για αγροτουρισμό και οικοτουρισμό, ενώ μπορείτε να επισκεφτείτε τις φάρμες ή τα καταλύματα όλες τις εποχές του χρόνου! 

1. Ξενώνας Βατερή

Ο ξενώνας βρίσκεται στην λίμνη Εύβοιας και έχει 20 στρέμματα έκταση. Διαθέτει καλλιεργήσιμους χώρους με ελιές, αμπέλια και οπωροφόρα φυτά. Χαρακτηριστικοί είναι, επίσης, και οι κήποι με τα ολάνθιστα φυτά που περιβάλλουν τον ξενώνα. 

Σχεδιαστικά,  η αρχιτεκτονική του είναι παραδοσιακή, ενώ μέσα στις δραστηριότητες που παρέχει περιλαμβάνεται η γευσιγνωσία, η οινογνωσία, οι αθλητικές δραστηριότητες, οι εξορμήσεις, οι ποδηλασίες, οι περίπατοι και οι αγροτουριστικές δραστηριότητες. 

2. Ninemia Stay and Play 

Το Ninemia Stay and Place, βρίσκεται στο Καρπενήσι και αποτελεί μια από τις ιδανικότερες επιλογές για να συνδυάσει μια οικογένεια τις διακοπές της σε συνδυασμό με τις αγροτουριστικές δραστηριότητες. 

Οι επισκέπτες, μπορούν να ασχοληθούν με τις  αγροτικές εργασίες, την οικολογική παραδοσιακή καλλιέργεια λαχανικών, την κομποστοποίηση και την συλλογή βοτάνων μέσα στο κτήμα. Μεγάλη ποικιλία από… μηλιές, καρυδιές, κορομηλιές, κυδωνιές, κερασιές, βυσσινιές, αχλαδιές – των οποίων οι καρποί γίνονται γλυκά κουταλιού και παραδοσιακά ποτά. Στον χώρο υπάρχει ακόμα και φάρμα! 

3. Eumelia 

Συνδυάζει την παραδοσιακή αγροτική αρχιτεκτονική με μοντέρνα κατασκευή και πολυτέλεια, ενώ τοποθετείται στην Λακωνία. Οι δραστηριότητες που θα απολαύσετε κατά την διάρκεια της διαμονής σας είναι αμέτρητες. Αυτές περιλαμβάνουν μαθήματα μαγειρικής, γευσιγνωσία, οινογνωσία, πεζοπορία και περίπατοι, ενώ μπορείτε να εκπαιδευτείτε και σε θέματα περιβάλλοντος και βιωσιμότητας! 


Πηγές:

  • Άρθρο με τίτλο: Αγροτουρισμός: Τι είναι και γιατί μας ενδιαφέρει – Votanistas 
  • Άρθρο με τίτλο: Αγροτουρισμός και οικοτουρισμός: η διαφορά – ScienceLab.Gr 
  • Άρθρο με τίτλο: Ξενώνας Βατερή – Αγροτουριστική Μονάδα – Η Βατερή (xenonasvateri.com) 
  • Άρθρο με τίτλο: Organic Agrotourism Farmstay Retreat – Ecotourism – Regenerative Farm – eumelia 
  • Χαρακτηριστική εικόνα: Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash