Eco-Seminar “Skills for Sustainable Diets”


Eco-seminar: "Skills for Sustainable Diets" - διά ζώσης στο THE APIVITA EXPERIENCE STORE, 11/11/2023 (11:00-17:00)
Eco-seminar: “Skills for Sustainable Diets” – διά ζώσης στο THE APIVITA EXPERIENCE STORE, 11/11/2023 (11:00-17:00)

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς συνδέεται η διατροφή μας με το περιβάλλον και τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μέσα από τις διατροφικές μας συνήθειες;  

Με άξονα αυτά τα ερωτήματα, είκοσι (20) νέοι και νέες, ενεργά μέλη εθελοντικών οργανώσεων, αλλά και μη, συνομίλησαν, παρακολούθησαν ομιλίες και συμμετείχαν σε διαδραστικά workshops, στο 4ο Eco-Seminar του ECOTIVITY (και μόλις 2ο του 2023), με τίτλο “Skills for Sustainable Diets”

Το σεμινάριο διεξήχθη το Σάββατο 11 Νοεμβρίου – 11:00-17:00, στον όμορφο χώρο του Τhe APIVITA Experience Store, στο κέντρο της Αθήνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο Eco-Seminar “Skills for Sustainable Diets” διοργανώθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος #Eat4Change με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περισσότερα για αυτό, μπορείτε να ανατρέξετε στο τέλος αυτού του άρθρου.

Eco-seminar: "Skills for Sustainable Diets" - διά ζώσης στο THE APIVITA EXPERIENCE STORE, 11/11/2023 (11:00-17:00) - Καλωσόρισμα
Eco-seminar: “Skills for Sustainable Diets” – διά ζώσης στο THE APIVITA EXPERIENCE STORE, 11/11/2023 (11:00-17:00) – Καλωσόρισμα
Πώς ξεκίνησε αυτό το Eco-Seminar ;

Μετά από το καλωσόρισμα των συμμετεχόντων και μία σύντομη παρουσίαση της ομάδας μας, το σεμινάριο ξεκίνησε με μία εισαγωγική ομιλία από τα μέλη του ECOTIVITY για να κατανοήσουμε καλύτερα τη θεματική του σεμιναρίου και γιατί τελικά χρειάζεται να κάνουμε λόγο για τη βιωσιμότητα στη διατροφή. Ακολούθησε η ομιλία της πρώτης μας καλεσμένης, της διατροφολόγου Μάρας Αθανασοπούλου, με τίτλο Πόσο φιλική είναι η διατροφή μου προς το περιβάλλον;” η οποία μας μίλησε για τους διαφορετικούς τύπους διατροφής καθώς και ποια τρόφιμα έχουν τελικά το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. 

Eco-seminar: "Skills for Sustainable Diets" - διά ζώσης στο THE APIVITA EXPERIENCE STORE, 11/11/2023 (11:00-17:00) - Καλωσόρισμα
Eco-seminar: “Skills for Sustainable Diets” – διά ζώσης στο THE APIVITA EXPERIENCE STORE, 11/11/2023 (11:00-17:00) – Καλωσόρισμα

Λίγα λόγια για τη Μάρα…

Η Μάρα Αθανασοπούλου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγο και τελειόφοιτη μεταπτυχιακή φοιτήτρια Κλινικής – Ιατρικής Διατροφής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία και κάτοχος τριπλά πιστοποιημένου διπλώματος “Health & Wellness Coaching”. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα συνέδρια και ημερίδες και παραμένει ενημερωμένη για όλες τις διεθνείς εξελίξεις.

Eco-seminar: "Skills for Sustainable Diets" - διά ζώσης στο THE APIVITA EXPERIENCE STORE, 11/11/2023 (11:00-17:00) - Ομιλητής: Μάρα Αθανασοπούλου
Eco-seminar: “Skills for Sustainable Diets” – διά ζώσης στο THE APIVITA EXPERIENCE STORE, 11/11/2023 (11:00-17:00) – Ομιλητής: Μάρα Αθανασοπούλου

Πριν το πρώτο μας workshop, ήταν η ώρα για… coffee break!

Eco-seminar: "Skills for Sustainable Diets" - διά ζώσης στο THE APIVITA EXPERIENCE STORE, 11/11/2023 (11:00-17:00) - Break time
Eco-seminar: “Skills for Sustainable Diets” – διά ζώσης στο THE APIVITA EXPERIENCE STORE, 11/11/2023 (11:00-17:00) – Break time
Eco-seminar: "Skills for Sustainable Diets" - διά ζώσης στο THE APIVITA EXPERIENCE STORE, 11/11/2023 (11:00-17:00) - Break time
Eco-seminar: “Skills for Sustainable Diets” – διά ζώσης στο THE APIVITA EXPERIENCE STORE, 11/11/2023 (11:00-17:00) – Break time
1ο Workshop: See the connections

To πρώτο (1ο) workshop της ημέρας “See the Connections”, είχε ως στόχο την εξερεύνηση της σύνδεσης ανάμεσα στην βιώσιμη διατροφή και την κλιματική κρίση. Το workshop αυτό έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τους παράγοντες που συμβάλλουν στο περιβαλλοντικό αντίκτυπο της διατροφής τους και να να εξερευνήσουν το οικολογικό αποτύπωμα που αφήνουν τελικά οι διατροφικές τους επιλογές.

Eco-seminar: "Skills for Sustainable Diets" - διά ζώσης στο THE APIVITA EXPERIENCE STORE, 11/11/2023 (11:00-17:00) - Workshop: See the connections
Eco-seminar: “Skills for Sustainable Diets” – διά ζώσης στο THE APIVITA EXPERIENCE STORE, 11/11/2023 (11:00-17:00) – Workshop: See the connections
Eco-seminar: "Skills for Sustainable Diets" - διά ζώσης στο THE APIVITA EXPERIENCE STORE, 11/11/2023 (11:00-17:00) - Workshop: See the connections
Eco-seminar: “Skills for Sustainable Diets” – διά ζώσης στο THE APIVITA EXPERIENCE STORE, 11/11/2023 (11:00-17:00) – Workshop: See the connections
Eco-seminar: "Skills for Sustainable Diets" - διά ζώσης στο THE APIVITA EXPERIENCE STORE, 11/11/2023 (11:00-17:00) - Lunch time
Eco-seminar: “Skills for Sustainable Diets” – διά ζώσης στο THE APIVITA EXPERIENCE STORE, 11/11/2023 (11:00-17:00) – Lunch time

Μετά από ένα “sustainable” διάλειμμα φαγητού, επανήλθαμε δυναμικά με τον δεύτερο ομιλητή της ημέρας, τον δρ. Αντώνη Βλασσόπουλο. Μέσα από την ομιλία του Αντώνη αντλήσαμε περισσότερες πληροφορίες για τη βιωσιμότητα στη διατροφή και τα τρόφιμα, καθώς επίσης για τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές εκφάνσεις της και τον τρόπο με τον οποίο η βιωσιμότητα μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα σύγχρονο αγροδιατροφικό τοπίο.

Eco-seminar: "Skills for Sustainable Diets" - διά ζώσης στο THE APIVITA EXPERIENCE STORE, 11/11/2023 (11:00-17:00) - Lunch time
Eco-seminar: “Skills for Sustainable Diets” – διά ζώσης στο THE APIVITA EXPERIENCE STORE, 11/11/2023 (11:00-17:00) – Lunch time

Λίγα λόγια για τον Αντώνη…

Ο Δρ. Αντώνης Βλασσόπουλος είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με 9ετή εμπειρία στην μελέτη του ρόλου των τροφίμων και της επεξεργασίας τους στην προώθηση της υγείας. Έχει εργαστεί ως ερευνητής σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου, στην βιομηχανία τροφίμων και ως σύμβουλος στον οργανισμό Γεωργίας & Τροφίμων (FAO) των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα είναι Επίτιμος Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Είναι Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων και Πρόεδρος του 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Διατροφής & Διαιτολογίας.

Eco-seminar: "Skills for Sustainable Diets" - διά ζώσης στο THE APIVITA EXPERIENCE STORE, 11/11/2023 (11:00-17:00) - Ομιλητής: Αντώνης Βλασσόπουλος (Greek Dietitians)
Eco-seminar: “Skills for Sustainable Diets” – διά ζώσης στο THE APIVITA EXPERIENCE STORE, 11/11/2023 (11:00-17:00) – Ομιλητής: Αντώνης Βλασσόπουλος (Greek Dietitians)
2ο Workshop: Active Citizenship

Μέσα από το δεύτερο (2ο) και τελευταίο workshop του σεμιναρίου με τίτλο “Active Citizenship” ανακαλύψαμε τι σημαίνει να είσαι ενεργός πολίτης και ακτιβιστής και πώς μπορούμε εμείς οι ίδιοι να δραστηριοποιηθούμε στη σύγχρονη κοινωνία, αλλά και να βοηθήσουμε άλλους νέους να αναλάβουν δράση. Η μέρα έκλεισε με ένα “zero waste cocktail session” και πολύ networking!

Eco-seminar: "Skills for Sustainable Diets" - διά ζώσης στο THE APIVITA EXPERIENCE STORE, 11/11/2023 (11:00-17:00) - Workshop: Active citizenship
Eco-seminar: “Skills for Sustainable Diets” – διά ζώσης στο THE APIVITA EXPERIENCE STORE, 11/11/2023 (11:00-17:00) – Workshop: Active citizenship

Υπευνθυμίζεται ότι το Eco-Seminar “Skills for Sustainable Diets” διοργανώθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος #Eat4Change με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι είναι το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Eat4Change;

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα #Eat4Change, ξεκίνησε τον Μάιο του 2020 και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης ως τον Απρίλιο του 2024. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου DEAR για την Αναπτυξιακή Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση, ενώ συντονιστής του προγράμματος είναι το WWF Φινλανδίας. Το #Eat4Change συνεισφέρει στην ανάπτυξη, την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση ενημερώνοντας τους Ευρωπαίους πολίτες για τις παγκόσμιες αλληλοεξαρτήσεις και τις κοινωνικές αλλαγές σε ότι αφορά το βιώσιμο τροφικό σύστημα. Ταυτόχρονα, εργάζεται για την κινητοποίηση των νέων σχετικά με την βιώσιμη διατροφή και την επίτευξη πραγματικής αλλαγή σε ατομικο και θεσμικό επίπεδο. 

Περισσότερα για το πρόγραμμα #Eat4Change μπορείτε να διαβάσετε στη σελίδα της WWF Ελλάδος, σε αυτόν τον σύνδεσμο

Για να μην χάνετε τα νέα του ECOTIVITY και να έχετε την ευκαιρία να δηλώσετε συμμετοχή σε επόμενα Eco-Seminars, ακουλουθήστε μας στα social media, σε Facebook, Instagram και Linkedin και…Stay Tuned! 
Πώς συνεισφέρω όμως στο όραμα του ECOTIVITY ;

Η εν λόγω δράση, όπως και όλες οι δραστηριότητες που διοργανώνουμε, παρέχονται δωρεάν στους συμμετέχοντες και οργανώνονται εθελοντικά από νέους και νέες που θέλουν να συμβάλλουν στο όραμα του ECOTIVITY. Αν λοιπόν, θέλετε να μας βοηθήσετε να συνεχίσουμε το έργο μας, μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να προσφέρετε μία δωρεά, ανεξαρτήτως ποσού, προκειμένου να μας στηρίξετε.

Μάθετε περισσότερα επισκέπτοντας την σελίδα με τους Τρόπους Συνεισφοράς

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το THE APIVITA EXPERIENCE STORE που μας “φιλοξένησε” στις εγκαταστάσεις του καθ’ όλη τη διάρκεια της ημερίδας! 
Eco-seminar: "Skills for Sustainable Diets" - διά ζώσης στο THE APIVITA EXPERIENCE STORE, 11/11/2023 (11:00-17:00) - Ευχαριστούμε θερμά το THE APIVITA EXPERIENCE STORE!
Eco-seminar: “Skills for Sustainable Diets” – διά ζώσης στο THE APIVITA EXPERIENCE STORE, 11/11/2023 (11:00-17:00) – Ευχαριστούμε θερμά το THE APIVITA EXPERIENCE STORE!