Eco-tips… Easter Edition: το πασχαλινό τραπέζι φέτος θα είναι οικολογικό!


πασχαλινό οικολογικό τραπέζι


Το Πάσχα, για τους ορθόδοξους χριστιανούς αποτελεί σημαντική θρησκευτική εορτή, που περιλαμβάνει αρκετά έθιμα που σχετίζονται με την διατροφή. Η χώρα μας αναγνωρίζοντας ως επίσημο θρήσκευμα τον χριστιανισμό, έχει υιοθετήσει στην ευρύτερη κουλτούρα της, αυτά τα έθιμα. Η νηστεία που διαρκεί 40 ημέρες, έχει διττή σημασία. Αφενός, ως νηστεία, δεν ορίζεται μόνο η αποχή από την κατάλυση συγκεκριμένων τροφών, αλλά μια γενική αποχή από τις ηδονές του βίου. Αφετέρου, η νηστεία έλκει την προέλευση της από χρόνους όπου η συντήρηση και εύρεση κρέατος και λοιπών προμηθειών ήταν δυσεπίτευκτη. Δεν μπορεί να συσχετιστεί με τον vegan τρόπο διατροφής ως προς το κίνητρο και την σημασία ακόμα και αν υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ αυτών. Έτσι η νηστεία λήγει την Κυριακή του Πάσχα με “Κατάλυση εις πάντα”. Αυτή η γενική οδηγία του “εις πάντα” ας προσπαθήσουμε να την περιορίσουμε και να κάνουμε τις επιλογές για το φετινό πασχαλινό τραπέζι λίγο πιο οικολογικές και ηθικές. 

1. Το αρνί (αν είναι απαραίτητο) ας προέρχεται από μικρή φάρμα ή παραγωγό 

Η κριτική σε αυτό το έθιμο θα ήταν άσκοπη, αφού δεν είναι αποτέλεσμα των τωρινών αντιλήψεων και κρίσεων. Έχει θρησκευτική προέλευση που συνδέεται με το εβραϊκό Πεσάχ, το πέρασα των εβραίων στην Αίγυπτο. Το αρνί συμβολίζει τον χριστό ως αμνό του θεού που θυσιάστηκε. Εμμένοντας στην άρνηση επιλογής σφαγείου, εμμέσως προσβάλλουμε τα θρησκευτικά πιστεύω των οικείων μας.

Αν δεν επιθυμούμε να το καταναλώσουμε για ηθικούς και προσωπικούς λόγους, αυτό δεν πρέπει να εμποδίζει την επιλογή των άλλων, όμως μπορεί να την βελτιώσει. Είναι προτιμότερο να επιλεχθεί ένα αμνοερίφιο από μικρή φάρμα ή μικρό κτηνοτρόφο καθώς οι συνθήκες εκτροφής του ζώου είναι υγιεινότερες. Τα ζώα εκτρέφονται σε φυσικό περιβάλλον και όχι περιορισμένα σε κλειστούς χώρους, με ελεγχόμενη την φυσική συμπεριφορά. Επιπλέον, η διατροφή τους δεν περιλαμβάνει ορμόνες και βελτιωτικά, με το κρέας να έχει καλύτερη ποιότητα

Εάν πάλι επιθυμούμε να αποφύγουμε τελείως το κρέας από το πασχαλινό μας τραπέζι, υπάρχουν πάρα πολλές εναλλακτικές συνταγές που θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε για φέτος, όπως, για παράδειγμα, μια πεντανόστιμη μαγειρίτσια από μανιτάρια, ένα κοκορέτσι από κιμά σόγιας, μανιτάρια και μπαχαρικά και πολλά άλλα!

2. Τα πασχαλινά αβγά, ακολουθούν το παράδειγμα του αρνιού 

Το έθιμο του τσουγκρίσματος ξεκινάει από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, ακολούθως ενυπάρχει και στο τραπέζι του Πάσχα. Τα τελευταία χρόνια, σε αναγνώριση της έλλειψης χρόνου της αστικής ζωής, τα τυποποιημένα κόκκινα αυγά έχουν κάνει την εμφάνιση τους στο εμπόριο. Τα αυγά αυτά προέρχονται από μεγάλα ορνιθοτροφία που στοχεύουν στην υπερπαραγωγή του ζητούμενου προϊόντος. Οι συνθήκες εκτροφής είναι εφάμιλλες βασανιστηρίων και οι τροφές που χρησιμοποιούνται βρίθουν ορμονών. Η προμήθεια από μικρότερους παραγωγούς είναι και πάλι προτιμότερη.

3. Και με το χρώμα τι γίνεται ;

Η βαφή τους επίσης μπορεί να γίνει μια ευφάνταστη δραστηριότητα, με χρήση εναλλακτικών μεθόδων. Μπορεί οι βαφές του εμπορίου να είναι μη τοξικές, για να μπορούν να καταναλωθούν άφοβα τα αυγά, όμως δεν παύουν να είναι χημικές. Επομένως η παρασκευή τους να είναι ρυπογόνος. Η ανακύκλωση δυστυχώς των βαφών και πάλι λόγω θρησκευτικών εθίμων είναι ανέφικτη αφού συμβολίζει το αίμα του χριστού και επιβάλλεται η συνετή απόρριψη της σε εξωτερικούς χώρους. 

4. Vegan τσουρέκια! 

Οι vegan της οικογένειας ή της παρέας μπορεί να υποχωρούν στο θέμα “αρνί”, όμως δίκαιο θα ήταν να υπάρχει και επιλογή για αυτούς! Περιττό να δικαιολογήσουμε τον λόγο ύπαρξης αυτού του εθίμου αφού δεν διεκδικεί την αποκλειστικότητα η θρησκευτική εορτή και τα τσουρέκια καταναλώνονται και τον υπόλοιπο χρόνο. Μια λιχουδιά που δεν λείπει από το πασχαλινό τραπέζι, το τσουρέκι, μπορεί να παρασκευαστεί και με εναλλακτικούς τρόπους. Το διαδίκτυο διαθέτει λύσεις για όλα τα γούστα και όλα τα υλικά που μπορεί να είναι διαθέσιμα! Άλλωστε και ποιος δεν έχει λιγουρευτεί το τσουρέκι την μεγάλη εβδομάδα, όμως η νηστεία και οι φωνές κάποιας μάνας τον έχουν αποτρέψει; Το vegan τσουρέκι, χωρίς ζωικά παράγωγα μπορεί να καταναλωθεί και από τους νηστεύοντες πριν από την Κυριακή του Πάσχα.

5. Στα ορεκτικά και τις σαλάτες ας επιλέξουμε υλικά της εποχής

Η προνομιακή χρονολογική τοποθέτηση του Πάσχα μεσούσης της άνοιξης, δίνει πολλές επιλογές σε λαχανικά. Εκτός από την αυτονόητη μνεία για τα άτομα που δεν προτιμούν το κρέας, τα ορεκτικά και οι σαλάτες εξισορροπούν και την πρόσληψη μεγάλης ποσότητας λιπαρών και πρωτεΐνης που οργανισμός δεν έχει συνηθίσει λόγω νηστείας. Η χρήση λαχανικών εκτός εποχής έχει την άμεση συνέπεια κατανάλωσης φυτοφαρμάκων και ουσιών που τα καθιστούν ώριμα εκτός εποχής και αφού δεν αναπτύσσονται σωστά δεν έχουν τα θρεπτικά συστατικά που έχουν φυσιολογικά. Για το περιβάλλον ο αντίκτυπος έχει δύο μορφές. Εάν επιλεχθούν φρούτα εισαγωγής, η προμήθεια τους σε supermarket χρειάζεται την χρήση καυσίμων και μπορεί η μεταφορά τους να είναι πιο ρυπογόνος και από την παραγωγή τους. Επιπρόσθετα, με την επιλογή εποχιακών, μπορείτε να στηρίξετε και μικρότερους παραγωγούς

6. Οικολογική διακόσμηση στο πασχαλινό μας τραπέζι

Δεν είναι μόνο τα τρόφιμα που μας απασχολούν οργανώνοντας το πασχαλινό τραπέζι, αλλά και ο στολισμός του. Το πιο χαρακτηριστικό και ξεχωριστό αντικείμενο είναι σαφώς το σκεύος με τα κόκκινα αυγά. Άλλοι συχνά χρησιμοποιούμενοι στολισμοί μπορεί να περιλαμβάνουν άνθη ή θεματικές χαρτοπετσέτες. Αν δεν βρισκόμαστε σε εξοχή και αγρούς ή γενικώς σε μέρος όπου η χλωρίδα αναγεννάται φυσικά, ας μην προμηθευτούμε ειδικά για την περίπτωση κάποια σύνθεση. Οι χαρτοπετσέτες που περιλαμβάνουν παραστάσεις είναι κατά κόρον αποτελούμενες από πλαστικό με προσμίξεις και χημική επεξεργασία για τα χρώματα. Η ιδανικότερη λύση είναι να υπάρχουν βαμβακερές πετσέτες που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, ενώ αν πλυθούν δεν βγάζουν ρύπους στο νερό όπως οι συνθετικές. Προφανώς, αυτό είναι αρκετά ξένο για τα δεδομένα του πασχαλινού τραπεζιού, όμως, δυστυχώς, οι λερωμένες χαρτοπετσέτες κάθε είδους δεν είναι ανακυκλώσιμες. 


Πηγές:

  • Άρθρο: Πρέπει να τρώμε μόνο φρούτα και λαχανικά εποχής; ανακτήθηκε από www.mednutrition.gr (Τελευταία πρόσβαση: 14/4/2021 στις 13:47)
  • Άρθρο: Πάσχα 2018: Πώς να βάψετε τα αυγά με φυσικές ουσίες, χωρίς χημικά από Μ.Θερμόπουλος ανακτήθηκε από www.iatropedia.gr (Τελευταία πρόσβαση: 14/4/2021 στις 13:49)
  • Άρθρο: Γιατί σουβλίζουμε αρνί την Κυριακή του Πάσχα; ανακτήθηκε από www.tanea.gr (Τελευταία πρόσβαση: 14/4/2021 στις 13:50)

Πηγές εικόνων :

  • Χαρακτηριστική εικόνα: https://www.123rf.com/photo_97831224_happy-easter-text-season-s-greetings-card-stylish-painted-easter-eggs-at-rustic-wooden-background-wi.html