Eco-tips… Easter Edition: Πώς να διαχειριστείς το φαγητό που περίσσεψε;


Eco-tip Fridays... Easter Edition: Πώς να διαχειριστείς το φαγητό που περίσσεψε το Πάσχα;


Το σκηνικό είναι λίγο πολύ γνώριμο στους περισσότερους από εμάς. Βράδυ Μεγάλου Σαββάτου, το οικογενειακό τραπέζι είναι γεμάτο από πιάτα που δεν είναι δυνατόν να καταναλωθούν. Αναγκαστικά, κάποια θα περισσέψουν και θα τοποθετηθούν στο ψυγείο… για ”μετά”. Παρόμοιο το σκηνικό και την Κυριακή του Πάσχα, στο μεσημεριανό. Δυστυχώς, άμα δε ληφθούν έγκαιρα μέτρα πρόληψης για τον σωστό υπολογισμό των μερίδων, το food waste, δηλαδή η σπατάλη του φαγητού πρόκειται να είναι ένα ζήτημα που θα απασχολήσει τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά αυτό το Πάσχα. Σε προηγούμενο άρθρο, σας είπαμε με ποιους τρόπους θα έχετε ένα οικολογικό πασχαλινό τραπέζι. Σήμερα θα σας πούμε, πώς μπορείτε να διαχειριστείτε όσα πιθανώς να “ξεμείνουν” από αυτό…

1. Λαχταριστά σάντουιτς με τα “leftovers” της ημέρας

Σε κάθε πασχαλινό τραπέζι μπορούμε να βρούμε μερικές σαλάτες, πατάτες ή ρύζι και κρέας. Στην περίπτωση που αναφερόμαστε σε vegan ή vegeterian δείπνο, κάποιο φυτικής προέλευσης υποκατάστατο του κρέατος. Με όλα αυτά ως βάση, έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε ένα λαχταριστό σάντουιτς, απλώς και μόνο συνδέοντας τα υλικά μεταξύ τους. Αρκεί να έχουμε φυλάξει τις ποσότητες που χρειαζόμαστε από την προηγούμενη ημέρα στο ψυγείο – στη συντήρηση. Έτσι, μπορούμε να απολαύσουμε ένα ελαφρύ σνακ οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Ας γίνουμε, λοιπόν, δημιουργικοί!

2. Μαγείρεψε ξανά αλλά… διαφορετικά 

Η δεύτερη ιδέα είναι κάπως πιο περιοριστική της πρώτης. Και πάλι μπορούμε να βρούμε ένα πλαίσιο εφαρμογής. Φαγητά που δεν καταναλώθηκαν την προηγούμενη ημέρα, μπορούν να μαγειρευτούν με διαφορετικό τρόπο και να καταναλωθούν την επόμενη. Για παράδειγμα, μια σαλάτα με μαρούλι μπορεί να εμπλουτιστεί με κομματάκια ρολό κοτόπουλου και να αποτελέσει ένα πλήρες γεύμα. Επίσης, το αρνάκι ή το κατσικάκι φούρνου μπορεί να συνοδευτεί από μια φρέσκια σάλτσα και να γίνει ένα τελείως διαφορετικό πιάτο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα μανιτάρια. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα γευστικό ριζότο μανιταριών ή μια μακαρονάδα φούρνου. Ακόμη, και τα πασχαλινά αυγά που είναι ήδη βρασμένα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Δείτε εδώ τη συνταγή

3. Πίτες με (από)-όλα!

Αν το να ανοίγεις φύλλο φαντάζει δύσκολο, η βιομηχανία τροφίμων μας έχει δώσει λύσεις και για αυτό. Αγοράζοντας έτοιμο φύλλο, οποιουδήποτε είδους, μπορείς να φτιάξεις μια νοστιμότατη πίτα. Και σε αυτήν, να συμπεριλάβεις όλα όσα σου περίσσεψαν από τις ημέρες του Πάσχα. Όπως καταλαβαίνεις οι επιλόγες είναι πολλές. Κοτόπιτα, κρεατόπιτα, μανιταρόπιτα, χορτόπιτα, ακόμη και… τυρόπιτα. Φυσικά, αν δεν συμπαθείς ιδιαίτερα τις πίτες, μπορείς να φτιάξεις ένα σουφλέ με τα υλικά της αρεσκείας σου ή μια ομελέτα

 4. Το παραδοσιακό τάπερ

Μια επιλογή στην οποία βασιζόμαστε όλοι ανεπιφύλακτα. Αν κάνεις Πάσχα με φίλους ή δύο οικογένειες (πάντοτε σεβόμενος τα μέτρα προστασίας για την Covid-19), μπορείς να τοποθετήσεις το φαγητό που έχει περισσέψει σε τάπερ και να τους το προσφέρεις. Ειδικότερα, αν έχει απομείνει το αγαπημένο τους πιάτο θα είναι ιδιαιτέρως χαρούμενοι. Και μην σκέφτεσαι καθόλου αν είναι σωστό και σύμφωνα με το savoir vivre. Στην πραγματικότητα είναι μια win-win πρακτική αφού και εσύ ”ξεφορτώνεσαι” φαγητό και εκείνοι ”ξεφορτώνονται” το μαγείρεμα για την επόμενη μέρα. 

5. Μοίρασέ το σε όσους το χρειάζονται

Οι εποχές είναι δύσκολες. Ένα από τα σημαντικά μας όπλα στη φαρέτρα είναι η αλληλεγγύη. Αν, λοιπόν, έχεις την καλή διάθεση και το χρόνο μπορείς να χωρίσεις το φαγητό σε μερίδες και να το βάλεις σε ειδικά σκεύη και να το προσφέρεις σε κάποιον που δεν μπόρεσε να βρεθεί γύρω από ένα πασχαλινό τραπέζι. Αν δεν γνωρίζεις που να πας, μια αναζήτηση στο διαδίκτυο με τα κέντρα αστέγων, τις κοινωνικές κουζίνες, τους αρμόδιους οργανισμούς (λόγου χάρη η Unesco) που βρίσκονται κοντά σου θα σε βοηθήσει. Και οι εκκλησίες είναι ένα μέρος στο οποίο μπορείς να αποτανθείς. Και μην ξεχνάς, κανείς δεν φτώχυνε, προσφέροντας σε αυτούς που το έχουν ανάγκη!

6. Υπάρχουν και οι τετράποδοι φίλοι μας 

Σκυλάκια και γατάκια, τα αδέσποτα της γειτονιάς σου περιμένουν με καρτέρια τις λιχουδιές που έμεναν από το Πάσχα. Μην τους αφήσεις να αγωνιούν. Επί τη ευκαιρία τοποθέτησε και ένα σκεύος με νεράκι μιας που ο καιρός ζεσταίνει και τα ζωάκια μας χρειάζονται ενυδάτωση. Και προσοχή, δεν τους προσφέρουμε μόνο κόκκαλα. Χρειάζονται και οι τετράποδοι φίλοι μας φαγητό, όπως ακριβώς και εμείς. Τέλος, μην αμελείς την καθαριότητα του χώρου. Φρόντισε να χωρίσεις κατάλληλα τις μερίδες του φαγητού τους, να τις τοποθετήσεις σε ευκρινές και προσιτό για αυτά σημείο και φυσικά σε ένα σκεύος που δεν θα είναι επικίνδυνο για αυτά. Μην ξεχάσεις, λίγες μέρες αργότερα να επιστρέψεις στο σημείο και να μαζέψεις τυχόν φαγητό που έχει απομείνει. Φροντίζουμε τα ζώα σημαίνει φροντίζουμε το περιβάλλον. Για αυτό και θα πρέπει να το διατηρούμε καθαρό, όπως ακριβώς το βρήκαμε!

Ελπίζουμε να αξιοποιήσετε κάποιες από τις παραπάνω ιδέες μας και να σας φάνηκαν χρήσιμες. Από όλους εμάς, στην ομάδα του Ecotivity, σας ευχόμαστε χρόνια πολλά και ελπίζουμε να είχατε ένα καλό Πάσχα μαζί με οικογένεια, αγαπημένους και φίλους!

Πηγές εικόνων :

  • Photo by Sigmund on Unsplash
  • Photo by Ello on Unsplash
  • Photo by Gabriella Clare Marino on Unsplash