Eco-tip Fridays: Οικολογικά μυστικά ομορφιάς για την καθημερινή σου ρουτίνα


Eco-tip Fridays: Οικολογικά μυστικά ομορφιάς για την καθημερινή σου ρουτίνα
Χαρακτηριστική εικόνα

Όλοι ανεξαιρέτως είμαστε διαφορετικοί. Όμως έχουμε σίγουρα πολλά κοινά σημεία. Ένα από αυτά είναι πως θέλουμε να νιώθουμε όμορφοι. Τι πιο χαλαρωτικό από μια μάσκα ομορφιάς, και τι πιο δημιουργικό από το μακιγιάζ;  Αν, λοιπόν, σας αρέσει να φροντίζετε τον εαυτό σας και θέλετε να το κάνετε με πιο οικολογικά μέσα, τότε τα μυστικά ομορφιάς που ακολουθούν  είναι ό,τι χρειαζόσασταν. 

1. Κάνε την ρουτίνα ομορφιάς σου όσο πιο απλή μπορείς 

Μια καλή πρακτική είναι να χρησιμοποιείς όσο λιγότερα προϊόντα γίνεται, έτσι μειώνεις τις σπατάλες και κατά συνέπεια δεν αγοράζεις τόσα προϊόντα όσο πριν. Ταυτόχρονα, βοηθάς στην μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος!  Εκτός από το περιβάλλον και το δέρμα σου θα σε ευγνωμονεί αφού παύεις να το επιβαρύνεις με συστατικά που δεν χρειάζονται.  Ούτως ή αλλιώς όσα προϊόντα και αν χρησιμοποιούμε, η ξεκούραση, το νερό και η καλή διατροφή θα είναι πάντα οι ιδανικοί μας σύμμαχοι ομορφιάς! Kαι αυτά είναι τα μυστικά ομορφιάς που όλοι γνωρίζουμε αλλά συχνά αμελούμε να τηρούμε.

2. Γίνε ένας έξυπνος καταναλωτής 

Προσπάθησε να επιλέγεις όσο πιο φυσικά προϊόντα είναι εφικτό, καθώς είναι πιο φιλικά για όλους τους τύπους δέρματος. Τα τελευταία χρόνια στην αγορά κυκλοφορούν όλο και περισσότερα προϊόντα ομορφιάς με ανακυκλώσιμες συσκευασίες, που μπορείς να τοποθετήσεις μετά την λήξη του προϊόντος, σε ειδικά διαμορφωμένα μέρη ή φαρμακεία. Με αυτόν τον τρόπο καμία συσκευασία δεν πάει χαμένη. 

3. Δώσε προσοχή στα εργαλεία 
Eco-tip Fridays: Οικολογικά μυστικά ομορφιάς για την καθημερινή σου ρουτίνα
Εικ.1

Θα πρέπει να αποφεύγεις τα εργαλεία που περιέχουν μη ανακυκλώσιμα υλικά, όπως το πλαστικό. Αντί αυτού, μπορείς να επιλέγεις ξύλινα. Ένα άλλο κομμάτι, που περιλαμβάνει η ρουτίνα μας είναι η αφαίρεση του μακιγιάζ, η οποία είναι μια απαραίτητη διαδικασία. Για αυτό και δεν θα πρέπει να την παραλείπουμε σε καμία περίπτωση. Αντί όμως να επιλέγουμε βαμβάκι ή μαντηλάκια, μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με επαναχρησιμοποιούμενους δίσκους ντεμακιγιάζ! Άλλωστε η τριβή με τα μαντηλάκια ξηραίνει το δέρμα και συχνά προκαλεί ερεθισμούς. Οι δίσκοι μακιγιάζ στους οποίους εναποθέτουμε ένα ήπιο καθαριστικό είναι ιδανική επιλογή.

4. Πες ΟΧΙ σε προϊόντα που περιέχουν παράγωγα πετρελαίου 

Πολλά προϊόντα ομορφιάς περιέχουν στα συστατικά τους παράγωγα πετρελαίου, τα οποία όταν απορρίπτονται προκαλούν ρύπανση στο περιβάλλον. Τα παράγωγα αυτά είναι το παραφινέλαιο, η προπυλενογλυκόλη και το αιθυλένιο. Τα  εν λόγω συστατικά είναι επιβλαβή και για την επιδερμίδα μας. Μπορείτε να τα αποφύγετε και στη θέση τους να δοκιμάστε προϊόντα με συστατικά όπως, βούτυρο κακάο και φυτικά έλαια. Αυτά είναι φιλικά προς το περιβάλλον αλλά και για το δέρμα μας.   

5. Η δύναμη των σαπουνιών  

Η αντικατάσταση των υγρών σαμπουάν και αφρολούτρων με φυσικά σαπούνια, είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για μια πιο οικολογική ρουτίνα ομορφιάς.  Εκτός του ότι είναι πολύ φιλικά για όλους τους τύπους δέρματος, είναι και μια πολύ οικολογική λύση καθώς δεν απαιτούν συσκευασία, ενώ οι επιλογές είναι απεριόριστες. Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση όμως να ελέγξετε τα συστατικά, φροντίζοντας να είναι όλα φυσικά. 

6. Εδώ ας παραδεχτούμε πως το μέγεθος… μετράει!

Αν είναι απαραίτητο να αγοράσεις κάποιο προϊόν ομορφιάς, επίλεξε την μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα προϊόντος. Έτσι, δεν χρειάζεται να προβείς σύντομα σε αγορές. Άρα, γλιτώνεις χρήματα και προστατεύεις το περιβάλλον. Υπάρχουν και κάποια μαγαζιά στα οποία έχεις τη δυνατότητα να αγοράσεις χύμα κάποιο προϊόν ομορφιάς, το οποίο είναι συνήθως χειροποίητο, χρησιμοποιώντας την ίδια συσκευασία επ αόριστον! 

7. Οι ειδικοί είναι εδώ για να μας κατευθύνουν  

Σε κάθε περίπτωση, τα μυστικά ομορφιάς είναι γνώσεις που έχουμε συλλέξει από την δική μας εμπειρία, το διαδίκτυο, τα περιοδικά και τη γιαγιά μας…Ωστόσο εμείς δεν είμαστε ειδικοί. Για αυτό και πρέπει να καταφεύγουμε σε ανθρώπους με επιστημονική κατάρτιση οι οποίοι θα μας δώσουν τις οδηγίες που χρειαζόμαστε και θα μας λύσουν όλες μας τις απορίες με σαφήνεια και ακρίβεια.

* Για οποιαδήποτε αλλαγή προσπαθήσετε να κάνετε, θα πρέπει να συμβουλεύεστε πάντα τον δερματολόγο σας. Κάθε επιδερμίδα έχεις τις δικές της ανάγκες και ιδιαιτερότητες. Δεν είναι όλες οι αλλαγές κατάλληλες για όλους.


Πηγές:

  • Άρθρο: 10 Tips For A Sustainable & Eco-Friendly Beauty Routine από wearesololiving.com
  • Άρθο: 6 tips for a sustainable skincare routine with your beauty products από την Arianna Chatzidakis ανακτήθηκε από το hellomagazine.com
  • Άρθρο: 5 Reasons to Make the Switch to All-Natural Soap από facenatur.com
  • Πηγές εικόνων: Unsplash.com (Photos by KINN Living, micheile henderson)