Ανακύκλωση: 7 τρόποι για να μην καταλήγει στα “σκουπίδια”


Ανακύκλωση: 7 τρόποι για να μην καταλήγει στα σκουπίδια
Χαρακτηριστική εικόνα

H ανακύκλωση έχει διαφορετικούς κανόνες σε κάθε χώρα και πόλη, γεγονός που περιπλέκει τα πράγματα. Ιδίως για τους κατοίκους που θέλουν απλώς να γνωρίζουν πώς να ανακυκλώνουν σωστά. Ως αποτέλεσμα, πολλές φορές προκαλείται σύγχυση. Μην αγχώνεστε όμως. Έχουμε συγκεντρώσει μερικά βασικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μην πάει στα “σκουπίδια” η προσπάθειά σας να ανακυκλώσετε. 

Τι σημαίνει ανακύκλωση; 

Προκειμένου να εξετάσουμε τους τρόπους της σωστής ανακύκλωσης, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τι είναι η ανακύκλωση.

Σύμφωνα με τον ορισμό του Cambridge, ανακύκλωση είναι η ταξινόμηση και συλλογή σκουπιδιών με σκοπό την επεξεργασία τους, ώστε να παραχθούν χρήσιμα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά.  

Οι κάδοι ανακύκλωσης έχουν διαφορετικά χρώματα για να μπορείτε να τους ξεχωρίζετε εύκολα. Αναλυτικότερα: 

  • Στον ΜΠΛΕ ΚΑΔΟ, απορρίπτουμε πλαστικό, χαρτί, λευκοσίδηρο, αλουμίνιο και γυαλί.
Ανακύκλωση: 7 τρόποι για να μην καταλήγει στα “σκουπίδια”
Εικ.1
  • Στον ΓΑΛΑΖΙΟ ΚΩΔΩΝΑ (έχει σχήμα σαν στρογγυλό κάδο και τοποθετείται συνήθως κοντά σε επιχειρήσεις),  οποιαδήποτε γυάλινη φιάλη, διάφανη ή όχι.

  • Στους ΚΑΦΕ ΚΑΔΟΥΣ, μπορούμε να απορρίψουμε όλα τα οργανικά μας απόβλητα. Για παράδειγμα, φλούδες, υπολείμματα τροφών, λαχανικά, ξερά φύλλα, τσόφλια αυγών, υπολείμματα καφέ. Όμως, απαγορεύεται να πετάμε κρέας, λάδι ή τυροκομικά προϊόντα. 

 

Πόσες φορές ανακυκλώνονται τα υλικά; 

Οι περισσότεροι πιστεύουν πως τα προϊόντα από ανακυκλώσιμα υλικά μπορούν να ανακυκλώνονται επ’ αορίστων. Δυστυχώς, αυτή η πεποίθηση είναι λανθασμένη – για τα περισσότερα υλικά. Για την ακρίβεια, το πλαστικό μπορεί να ανακυκλωθεί μία με δύο φορές. Το χαρτί από την άλλη, 4 με 6. Στα καλά νέα: το μέταλλο, το αλουμίνιο και το γυαλί μπορούν να ανακυκλωθούν άπειρες φορές!  

 

Πώς γίνεται λοιπόν η σωστή ανακύκλωση; 

  • Κανόνας #1 

Δεν πρέπει να απορρίπτονται στους κάδους ανακύκλωσης τα προϊόντα μέσα σε σακούλες. Σε καμία, μα καμία περίπτωση. Οι πλαστικές σακούλες προκαλούν προβλήματα στα μηχανήματα ανακύκλωσης και τα αχρηστεύουν.

  • Κανόνας #2

Μην απορρίπτετε στους κάδους ανακύκλωσης οτιδήποτε μικρότερου μεγέθους από μια πιστωτική κάρτα (!). Τα μικρά αντικείμενα (όπως τα καλαμάκια, τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα, τα καπάκια, οι συνδετήρες και πολλά άλλα), συχνά μπλοκάρουν τον εξοπλισμό ανακύκλωσης.

  • Κανόνας #3

Θα πρέπει να βεβαιωθείτε πως το υλικό που σκοπεύετε να ανακυκλώσετε είναι καθαρό, άδειο και στεγνό.  

  • Κανόνας #4

Μην αγοράζεται καθόλου υλικά που αναμειγνύονται. Τι εννοούμε με αυτό; Δεν μπορείτε να ανακυκλώσετε προϊόντα, όπως ποτήρια του καφέ με πλαστική επικάλυψη ή πλαστικοποιημένο χαρτί. Εν ολίγοις, υλικά που έχουν συνδυαστεί με άλλα υλικά. Πρόκειται για σκουπίδια, που δεν ανακυκλώνονται.

  • Κανόνας #5

Δεν μπορούν να ανακυκλωθούν όλα τα είδη πλαστικού, για αυτό θα πρέπει στην συσκευασία να αναγράφεται ένας κωδικός, ο κωδικός ταυτοποίησης ρητίνης που κυμαίνεται από το 1 έως το 7. Ο κωδικός αυτός θα πρέπει να βρίσκεται μεταξύ 1 και 2, αφού όσο πιο μεγάλος ο αριθμός, τόσο πιο δύσκολα ανακυκλώνεται το πλαστικό. 

  • Κανόνας #6

Μας υποδεικνύει πως πρέπει γενικότερα να προσέχουμε τι απορρίπτουμε και σε ποιον κάδο.

  • Κανόνας #7 

Ο τελευταίος κανόνας μας προτρέπει να μην σταματάμε ποτέ να ενημερωνόμαστε για τα υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν, γιατί ανανεώνονται συχνά.  

 Όλα τα παραπάνω μπορεί να φαίνεται πως απαιτούν πολύ χρόνο και προσπάθεια, αλλά όπως λένε, το καλό αργεί να γίνει, οπότε μην απογοητεύεστε, ειδικά τώρα που ξέρετε τους σωστούς τρόπους ανακύκλωσης!  


Πηγές:

  • Άρθρο: How Do I Recycle?: Common Recyclables ανακτήθηκε από www.epa.gov (Τελευταία πρόσβαση: 24/1/2021 στις 18:02)
  • Άρθρο: YOU’RE DOING IT WRONG: 7 TIPS TO RECYCLE BETTER ανακτήθηκε από www.earthday.org (Τελευταία πρόσβαση: 24/1/2021 στις 18:03)

Πηγές εικόνων:

  • Χαρακηριστική εικόνα: https://www.ipbcommunications.co.uk/
  • Εικόνα 1: d72265e1a0f2750d3159bd064c7297c8.jpg (900×446) (pinimg.com)