Τσερνόμπιλ: Αύξηση ραδιενέργειας λόγω δασικών πυρκαγιών


Τσερνόμπιλ: Αύξηση της ραδιενέργειας λόγω των δασικών πυρκαγιών που ξέσπασαν στην ευρύτερη περιοχή το Σάββατο, 04/04/2020.


Όλοι γνωρίζουμε για το τραγικό πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ, που έλαβε χώρα στις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα νούμερο 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας. Το ατύχημα αυτό είχε ως αποτέλεσμα την διατάραξη οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που επικρατούσαν στις γύρω περιοχές, έχοντας επίσης σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία κατά κύριο λόγο.

Το εύρος της καταστροφής έγινε αντιληπτό από τις μετέπειτα συνέπειες του, καθώς ο χώρος εκκενώθηκε έπειτα από τη μεγάλη διαρροή ραδιενέργειας, πολλοί άνθρωποι εκτέθηκαν σε αυτή και εργάτες εγκατέλειψαν τον τόπο εργασίας τους. 

Παρ’ όλα αυτά, τρεις ακόμη αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου συνέχισαν να λειτουργούν, ενώ ο τελευταίος σταμάτησε να λειτουργεί το 2000, ορίζοντας το τέλος κάθε βιομηχανικής δραστηριότητας στο Τσερνόμπιλ. Τα Μέσα Ενημέρωσης αργότερα αναφέρθηκαν στο περιστατικό ως μια καταστροφή, αποκαλώντας το πυρηνικό ατύχημα και επίσης εκτίμησαν ότι η ζημιά που προκλήθηκε στο Τσερνόμπιλ είχε καταστροφικές συνέπειες και για την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς εκτιμάται ότι περίπου τα ¾ αυτής μολύνθηκαν κατά το διάστημα εκείνης της περιόδου από την διαρροή ραδιενέργειας.

Φτάνοντας στο σήμερα λοιπόν, στο Τσερνόμπιλ παρατηρήθηκε αύξηση της ραδιενέργειας πέραν των φυσιολογικών επιπέδων, γεγονός που αποτελεί έντονη ανησυχία ευρέως. Πιο συγκεκριμένα, φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου (04/04/2020), σε μια δασική έκταση 200 στρεμμάτων εντός της Αποκλεισμένης Ζώνης. Αμέσως, εκκενώθηκαν τα χωριά Βολοντιμίριφκα και Ζνιόβτνεβε. Την επόμενη ημέρα, η πυροσβεστική έλαβε κλήση για άλλη μία εστία, κοντά στο χωριό Ράγκιφκα. Η φωτιά είχε εξαπλωθεί σε 50 στρέμματα. Οι φλόγες έκαψαν περισσότερα από 1.000 στρέμματα της δασικής έκτασης που βρίσκεται γύρω από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό, περίπου 100 χλμ. βόρεια του Κιέβου. Η Ουκρανία ενημέρωσε ότι οι πυρκαγιές αυτές έχουν αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικό τρόπο. Αξίζει ωστόσο να τονισθεί πως οι πυρκαγιές αυτές είναι κάτι το σύνηθες στη δασική έκταση στα περίχωρα του εργοστασίου, η οποία είναι εντελώς ακατοίκητη σε μια ακτίνα 30 χλμ. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν παύει να προκαλεί έντονη ανησυχία για την εξέλιξη της κατάστασης αυτής και τις συνέπειες της μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθίσταται αντιληπτό πως δεν παρατηρούνται ενεργές εστίες πυρός και ήδη από το πρωί της Δευτέρας (06/04/2020) η κατάσταση βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των αρμόδιων αρχών. Συγκεκριμένα, το Κίεβο μέσω των αναλυτικών δελτίων ενημέρωσης για την κατάσταση που επικρατεί στην Αποκλεισμένη Ζώνη, τονίζει ότι οι μετρήσεις δεν παρουσιάζουν μεταβολή και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς οι μετρήσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα, με πρώτο το Κίεβο, περίπου στα 100 χλμ. νοτίως του Τσερνόμπιλ, δεν παρουσιάζουν καμία μεταβολή από το κανονικό. 

Από την πλευρά της Ελλάδας, ωστόσο, οι επιστήμονες παραμένουν καθησυχαστικοί για το ζήτημα αυτό, καθώς δεν έχει παρατηρηθεί κάποια μεταβολή στα επίπεδα της ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της χώρας, ενώ η ίδια εικόνα επικρατεί και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με όσα δηλώνει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Πηγές: prototheme.gr, flash.gr, cnn.gr, kathimerini.gr