Εco Tip of the Day 6: Eco-friendly Quarantine


Η ανάγκη του «Μένουμε Σπίτι» είναι μια ευκαιρία για προγραμματισμό των καθημερινών μας συνηθειών, ώστε στην επόμενη μέρα που θα έρθει, όλοι, συμπεριλαμβανομένου και αυτού καθ’ αυτού του πλανήτη, να έχουν κερδίσει κάτι.

Η εργασία από το σπίτι και η συνεχής παραμονή εντός του είναι σίγουρο ότι θα αυξήσουν τη κατανάλωση ενέργειας. Η αύξηση στην ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να φτάσει μέχρι και 30%, διότι η χρήση των συσκευών είναι σχεδόν διαρκής.

Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός ότι μένουμε σπίτι μπορεί να μας ωφελήσει και να εντάξουμε στη καθημερινότητα μας συνήθειες που είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

Παρακάτω παρουσιάζονται πρακτικές, τις οποίες όλοι μπορούμε να υιοθετήσουμε όσο «Μένουμε Σπίτι». Αν οι δράσεις αυτές υιοθετηθούν ως συνήθεια, τότε θα συμβάλλουμε καθημερινά και ουσιαστικά στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Πιο συγκεκριμένα, η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στο σπίτι μας είναι εφικτή, αλλά η αλήθεια είναι πως το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής δεν γίνεται να εκλείψει επειδή λόγω του ολικού lockdown στον πλανήτη. Οι εκτιμήσεις μιλούν για μείωση εκπομπών από 0,2% έως 1%, αλλά αυτό μπορεί φυσικά να είναι προσωρινό. Για να συνεχιστεί αυτή η μείωση υπάρχουν αρκετά πράγματα στο σπίτι που μπορούμε να κάνουμε. 

  • Φροντίζουμε και προσέχουμε τον κήπο μας, τα λουλούδια και τα φυτά μας μες τον ελεύθερο χρόνο μας.
  • Βγάζουμε από τη πρίζα τις συσκευές που δεν φορτίζουν.
  • Απενεργοποιούμε τα πολύμπριζα.
  • Αξιοποιούμε τον φυσικό φωτισμό, καθώς με τον τρόπο αυτό γίνεται σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Γεμίζουμε το πλυντήριο ρούχων πλήρως πριν βάλουμε πλύση.
  • Κάνουμε συνετή χρήση του internet – κάθε email είναι 50gr/CO2e αν έχει μεγάλο επισυναπτόμενο αρχείο.

Είναι επίσης μια καλή ευκαιρία να μελετήσουμε την ανακύκλωση, τις σημάνσεις στις συσκευασίες, αλλά και τα υλικά που ανακυκλώνονται σε κάθε κάδο ανακύκλωσης.

  • Συνεχίζουμε την ανακύκλωση και ακολουθούμε τις οδηγίες διαχείρισης απορριμμάτων.
  • Μειώνουμε και επαναχρησιμοποιούμε τις συσκευασίες, με στόχο τη μείωση του πλαστικού.

Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στις διατροφικές μας συνήθειες και πιο συγκεκριμένα, στοχεύουμε:

  • Στη μείωση του food waste. Δε σπαταλάμε τρόφιμα. Αγοράζουμε μόνο την ποσότητα που χρειαζόμαστε και διατηρούμε τα τρόφιμα που περισσεύουν.
  • Αποφεύγουμε τα μη εποχικά προϊόντα, καθώς η παραγωγή τους πολλές φορές απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού και ενέργειας.
  • Πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά σε λεκάνη και όχι σε τρεχούμενο νερό με ανοιχτή τη βρύση και με το νερό που έχει συγκεντρωθεί περιποιούμαστε το κήπο μας.

Τέλος, είναι πολύ καλή ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα μας στο σπίτι και αυτά που δεν χρειαζόμαστε να τα δωρίσουμε σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη και θα τα αξιοποιήσουν.

  • Διαχωρίζουμε τον ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό που δεν χρησιμοποιούμε και τον δωρίζουμε εκεί όπου υπάρχει έλλειψη.
  • Ξεκαθαρίζουμε τις ντουλάπες μας και τα ρούχα μας τα δωρίζουμε σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη και φυσικά δεν τα απορρίπτουμε. 

Η αλλαγή απλών, καθημερινών συνηθειών μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη αυτές τις μέρες που «Μένουμε σπίτι» και να μετατρέψει τη ζωή μας σε πιο βιώσιμη και οικολογική, με τη πραγματοποίηση μερικών μόνο αλλαγών.