Κεριά και λαμπάδες: Το Πάσχα επιβαρύνει το περιβάλλον;

Κεριά και λαμπάδες: Το Πάσχα επιβαρύνει το περιβάλλον;
Χαρακτηριστική εικόνα

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη εορτή της Χριστιανικής εκκλησίας. Την πένθιμη ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας διαδέχεται η χαρά που κατακλύζει τους πιστούς το βράδυ της Ανάστασης. Ίσως για τους περισσότερους από εμάς, η θεολογική προσέγγιση να μην μας αντικατοπτρίζει όμως αξίζει να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση μας.

Αρκεί, λοιπόν, να δούμε το Πάσχα, ως μια εορτή πέρα από το αμιγώς θρησκευτικό της πλαίσιο. Ας δώσουμε έμφαση στην ουσία των πραγμάτων, το ”είναι”, παραμερίζοντας την ύλη. Το Πάσχα κάλλιστα μπορεί να συνδυαστεί με την οικολογία, την βιωσιμότητα και φυσικά το περιβάλλον. Στο παρόν άρθρο, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτήν την νοητή σύνδεση και να δούμε πώς τα κεριά και οι λαμπάδες μας θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον.


Πάσχα & Σπατάλη: μια γνώριμη κατάσταση για αρκετούς

Ξεκινώντας από την οργάνωση του πασχαλινού τραπεζιού και καταλήγοντας στην διαχείριση των εναπομείναντων τροφών αντιλαμβανόμαστε πως η σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα από τα βασικότερα προβλήματα για το Πάσχα. Στο Ecotivity.gr θα βρείτε άρθρα που αφουγκράζονται την ανησυχία των καταναλωτών και δίνουν πρακτικές λύσεις στο πρόβλημα της σπατάλης τροφής. Άλλωστε, η οικολογική συνείδηση δεν επιδρά μόνο στο περιβάλλον. Ο άμεσος αποδέκτης μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα είμαστε… εμείς!

Δυστυχώς, όμως, το φαγητό δεν είναι το μόνο στο οποίο παρατηρείται σπατάλη και υπερκατανάλωση…

Οι παιδικές συνήθειες που μας συντροφεύουν για χρόνια

Από μικρά παιδιά έχουμε μάθει να περιμένουμε καρτερικά το Πάσχα την επίσκεψη του νονού ή της νονάς, η οποία θα συνοδεύεται από τα δώρα. Ο πνευματικός μας γονέας μας φέρνει την λαμπάδα, ως είθισται, και μαζί με αυτή κάποιο δώρο. Παλαιότερα, στα χρόνια των γονέων μας ήταν συνηθισμένο ως δώρο, παπούτσια λουστρινένια. Τα παιδιά γεμάτα χαρά ανυπομονούσαν να φορέσουν το καινούργιο ζευγάρι το βράδυ της Ανάστασης στην εκκλησία. Η συνήθεια αυτή με την πάροδο του χρόνου φθείρεται. Μιας που πρωτότυπα δώρα έχουν κατακλύσει την αγορά, η χρησιμότητα έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Και σε αυτήν την περίπτωση όμως μπορούμε να κάνουμε οικολογικές επιλογές για τα δώρα του Πάσχα στα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Ωστόσο, η παραδοσιακή λαμπάδα, το κερί που θα κρατάμε στον προαύλιο χώρο του ναού περιμένοντας να λάβουμε το Άγιο Φως είναι μια συνήθεια αναλλοίωτη…


Τα κεριά είναι οικολογικά;

Τα κεριά συμπορεύονται με τον άνθρωπο περίπου από το 200 π.Χ. και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα. Συμβολίζουν το φως και την καθαρότητα για αυτό και κατέχουν σημαντική θέση σε εορτές, με σημαντικότερη αυτή του Πάσχα. Έχουν όμως περιβαλλοντικές επιπτώσεις τα κεριά;

Το άναμμα κεριών ως διαδικασία δεν θεωρείται επιβλαβής για το περιβάλλον. Όλα εξαρτώνται από το κερί και πιο συγκεκριμένα από τις πρώτες ύλες του. Τα παραδοσιακά κεριά που χρησιμοποιήθηκαν πριν από εκατοντάδες χρόνια, παρασκευάζονταν από ζωικά λίπη χοίρων, αγελάδων, φαλαινών και λοιπών. Με τον καιρό, αυτό άλλαξε και τα σύγχρονα κεριά κατασκευάζονται από παραφίνη, κερί μέλισσας, κερί σόγιας, κερί καρύδας… Η ειδοποιός διαφορά εντοπίζεται στην πρώτη ύλη καθώς αυτή έχει άμεσο αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Παραφίνες: ένα παράγωγο του πετρελαίου που μας βλάπτει

Η πλειονότητα των κεριών παρασκευάζεται με χρήση παραφίνης, ένα υποπροϊόν της διύλισης του πετρελαίου που μετατρέπεται σε όλα τα είδη κεριών και όχι μόνο δεν είναι οικολογική αλλά είναι και επιβλαβής για την υγεία και το σπίτι μας. Αποτελεί και εκείνη κρίκο της συνεχιζόμενης παγκόσμιας εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα, η οποία συνακόλουθα συντελεί στην κλιματική αλλαγή.

κεριά για το Πάσχα

Ακόμη και τα φυτίλια ορισμένων κεριών θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να περιέχουν μόλυβδο ή άλλους τύπους μεταλλικών πυρήνων που απελευθερώνουν τοξικά αέρα όταν καίγονται. Το μολύβδινο φυτίλι δεν χρησιμοποιείται πλέον στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία, αλλά το συναντούμε σε άλλες χώρες. Στις ΗΠΑ, από τη δεκαετία του 1970 ίσχυαν εθελοντικές συμφωνίες μεταξύ κατασκευαστών να μην κάνουν χρήση του μολύβδου, διότι πρόκειται για ένα δηλητήριο το οποίο συσσωρεύεται και δεν εξέρχεται από το σώμα. Επιπλέον, η βλαβερή δράση του επηρεάζει τον άνθρωπο και τα ζώα, γεγονός που το κάνει να μεταφέρεται με ευκολία κατά μήκος της τροφικής αλυσίδας.

Επιπροσθέτως, τα διαφορετικά προστιθέμενα αρώματα μπορούν να αποτελούνται από εκατοντάδες διαφορετικές χημικές ουσίες μερικές εκ των οποίων δύνανται να είναι ακατάλληλες για την υγεία μας.


Παραφίνες ή Κεριά Σόγιας;

Η μεγαλύτερη ανησυχία με την παραφίνη είναι ότι απελευθερώνει τοξικές χημικές ουσίες… Οτιδήποτε καίγεται – συμπεριλαμβανομένης της κουζίνας αερίου ή του τζακιού με ξύλα – εκπέμπει κάποιες τοξίνες. Το κλειδί είναι η ελαχιστοποίηση των τοξίνων σε συνδυασμό με την πηγή καθαρού αέρα. Εδώ είναι που τα φιλικά προς το περιβάλλον κεριά κατασκευασμένα με υψηλής ποιότητας κερί σόγιας και καρύδας κερδίζουν έδαφος. Καίνε καθαρότερα και συνιστούν ανανεώσιμους πόρους. Το κερί σόγιας φτιάχνεται από κόκκους σόγιας που καλλιεργούνται, βιοδιασπάται, χαρακτηρίζεται ως μη τοξικό και φτιάχνεται με φυτικά συστατικά.


Κεριά από μέλισσα: η ιδανικότερη επιλογή!

Για τους επαγγελματίες του είδους πρόκειται για ένα ποιοτικό κερί, ανανεώσιμο που απαιτεί ελάχιστη επεξεργασία και εκπέμπει αρνητικά ιόντα. Προκειμένουν να χαρακτηριστεί οικολογικό είναι σημαντικό να εξετάσουμε πώς συλλέγεται το κερί μέλισσας – είτε βιώσιμα με τρόπο που να προστατεύει την κυψέλη είτε όχι. Για αυτό και αν επιλέξετε να αγοράσετε λαμπάδα από κερί μέλισσας θα πρέπει να αναρωτηθείτε αν προέρχεται από ορθά διαχειριζόμενες πηγές.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TheEcolab (@theecolab_gr)


Τι είδους κεριά θα επιλέξουμε ως πιο οικολογικά ;

Η πιο οικολογική λύση είναι να φτιάξουμε μόνοι μας την δικιά μας λαμπάδα. “Nature is pleased with simplicity.” — Isaac Newton και για αυτό η φετινή μας λαμπάδα μπορεί να είναι μια minimal ECOLABάδα. Εκτός από απλή, θα είναι και zero-waste, αφού γίνεται κεραλοιφή με 2-3 απλά βήματα.

> ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΛΑΜΠΑΔΑ <

  1. Αρχικά, σε ένα μπεν μαρί αναμιγνύουμε ένα μέρος μελισσοκέρι και πέντε μέρη παρθένο ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Έπειτα, μεταφέρουμε σε γυάλινο καθαρό βάζο και σκεπάζουμε όταν κρυώσει.
  3. Τέλος, την διακοσμούμε. Επιλέγουμε κλωστές, διακοσμητικά στοιχεία που έχουμε στο σπίτι και δεν χρησιμοποιούμε πλέον. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε έν πρωτότυπο κερί το οποίο θα είναιι εκατό τοις εκατό αγνό και φιλικό προς το περιβάλλον.

Στην περίπτωση που έχουμε ένα βαφτιστήρι και ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή μας, η χειροποιήτη κατασκευή της δικιά μας λαμπάδας φαντάζει ιδανική. Όμως τι γίνεται αν δεν προλαβαίνουμε; Ή αν δεν έχουμε εξοικείωση με τέτοιου είδους δημιουργίες;

Σας έχουμε τη λύση: Αγορά από local candlemakers, δηλαδή σας προτείνουμε να αγοράσετε τα κεριά σας από έναν τοπικό τεχνίτη. Έτσι, θα υποστηρίξετε την τοπική αγορά, θα ενισχύσετε την ελληνική οικονομία και θα έχετε τις πιο eco-friendly λαμπάδες.


The Eco-Lab: the way Mother Nature intended

ecolabΗ Ισαβέλα Κοντολαιμάκη από το 2016 ξεκίνησε να πειραματίζεται με την παραγωγή κεριών. Στο διάστημα των έξι χρόνων, κατάφερε να δημιουργήσει ένα υπέροχο ηλεκτρονικό κατάστημα με χειροποίητες δημιουργίες. Τα κεριά του Eco-Lab και πιο συγκεκριμένα ECOLABάδες είναι η καλύτερη εναλλακτική σας! Η λαμπάδα εκτός από βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον, δεν περιέχει πλαστικό. Επομένως, είναι μια plastic free επιλογή για το Πάσχα. Φτιαγμένες από  αγνό κερί μέλισσας και κορδόνι βαμβακιού οι λαμπάδες του Eco-Lab είναι minimal και φινετσάτες. Η διακόσμηση τους περιλαμβάνει υπολείμματα υφάσματος και φυσικά υλικά. Με δεκατρείς διαφορετικές επιλογές είμαστε σίγουροι πως θα βρείτε αυτό που σας ταιριάζει.

Και μην ξεχνάτε πως χειροποιήτη δημιουργία σημαίνει μοναδικότητα! Έτσι, η κάθε ECOLABάδα είναι μοναδική και καμία δεν είναι όμοια με την άλλη. Αυτό εγγυάται πως θα ξεχωρίζετε από όλους τους υπόλοιπους, όχι μόνο για την οικολογική σας επιλογή αλλά και για το γούστο σας.


Και μετά το βράδυ της Ανάστασης, θα πετάξω την ECOLABάδα μου;

Μα φυσικά και όχι! Τα οφέλη από την αγορά μιας λαμπάδας από το Eco-Lab δεν περιορίζονται μόνο κατά την καύση του κεριού το βράδυ της Ανάστασης. Μετά το Πάσχα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κερί μέλισσας για να φτιάξετε κρέμα με κερί μέλισσας που είναι ιδανική για ξηρές επιδερμίδες. Άλλωστε, το κερί μέλισσας έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ενθαρρύνει την επούλωση των πληγών. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, επομένως βοηθά στην διατήρηση της υγρασίας στο δέρμα και παράλληλα μειώνει την ξητρότητα.


Είναι όμως η ECOLABάδα κατάλληλη για παιδιά μικρής ηλικίας;

Η Ισαβέλα, ούσα και η ίδια μητέρα, αντιλαμβάνεται την αγωνία πολλών μητέρων να χρησιμοποιoύν ύλες που δεν βλάπτουν τον ευαίσθητο οργανισμό των μικρών παιδιών. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιεί εξ ολοκλήρου φυσικά υλικά που ενδείκνυνται για μικρά παιδιά και μωρά.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TheEcolab (@theecolab_gr)

Αυτή είναι η δικιά μας αγαπημένη ECOLABάδα. Περιμένουμε να μας πείτε τις δικές σας αγαπημένες επιλογές στο Instagram & Facebook