Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000: Οι αλλαγές με το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο


Ερχόμαστε, λοιπόν στην άνοιξη του 2021 όπου…

Το επίμαχο άρθρο 219 σηματοδοτεί την αρχή μια νέας δχογνωμίας. Και αυτό αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο  για την ανοικοδόμηση μέσω αναπτυξιακών έργων ακόμα και στις προστατευόμενες περιοχές του ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου Natura 2000. Σύμφωνα με το παρόν άρθρο 219, μέσω ενός προεδρικού διατάγματος που ακολουθεί τις προτάσεις  των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας να καθορίζεται …υπο-περιοχή προστασίας στις περιπτώσεις ήπιων αναπτυξιακών έργων. Ωστόσο, θα διασφαλίζεται ότι δεν παραβλάπτεται η ακεραιότητα της ευρύτερης περιοχής ως προς τις οικολογικές της λειτουργίες σε σχέση με τους στόχους διατήρησης της περιοχής.

Ένοχοι και από την Ε.Ε. 

Μπορεί οι εγχώριες περιβαλλοντικές οργανώσεις (ΑΝΙΜΑ, Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MΟm, και WWF Ελλάς) για πολλούς να φαντάζουν φωνή βοώντος εν τη ερήμω…όμως και η Ευρώπη τάσσεται υπέρ αυτών. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους θα εξεταστεί αν στο ισχύον νομικό πλαίσιο δεν μεταφέρονται πλήρως όλες οι υποχρεώσεις που περιέχονται στην ευρωπαϊκή Οδηγία. Η Κομισιόν, ζήτησε διευκρινίσεις από τις ελληνικές Αρχές ως προς το ισχύον νομικό πλαίσιο το οποίο «ενδεχομένως δεν μεταφέρει πλήρως όλες τις υποχρεώσεις που περιέχονται στην Οδηγία».

Η καταδικαστική απόφαση για τη χώρα μας

Το διακστήριο της Ε.Ε. μας έκρινε ένοχους για μη συμμόρφωση με την οδηγία για τους οικοτόπους, ύστερα από την οποία – όπως αναφέρουν- κατέστη σαφές ότι δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για ολιγωρία και καθυστερήσεις για τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων σχετικά με την προστασία των περιοχών του δικτύου Natura. Κατά τα λεγόμενά τους: «το άρθρο 219 του νομοσχεδίου καταδεικνύει ότι η χώρα μας δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη τόσο τις ενωσιακές της υποχρεώσεις της όσο και την άμεση και επείγουσα ανάγκη για την προστασία των σημαντικών και ευαίσθητων οικοτόπων και ειδών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το βεβαρημένο μας παρελθόν

Η χώρα μας καταδικάστηκε το 2020 από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) για μη συμμόρφωση με την οδηγία για τους οικοτόπους (οδηγία 92/43/ΕΟΚ), γεγονός που καταδεικνύει παθογένειες που μας ταλανίζουν. Τα μέτρα που έχει έως σήμερα λάβει η Ελλάδα για τις περιοχές Natura κρίνονται ελλιπή και αποσπασματικά σύμφωνα με την Ε.Ε. Ακόμη. θα πρέπει να σημειώσουμε, πως είμαστε υπόλογοι στην Κομισιόν για την μη ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας αναφορικά με την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε προστατευόμενες περιοχές.

Το αισιόδοξο μέλλον (;)

Ένα από τα θετικά της πανδημίας είναι η αναζοπύρωση της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση. Περισσότερο από ποτέ,  οι άνθρωποι αντιλήφθηκαν τη σημασία του υγιούς φυσικού περιβάλλοντος. Ως ένα μέσο απόδρασης, έναν δίαυλο επικοινωνίας με τον εσωτερικό κόσμο, ένα δεύτερο σπίτι. Η άρρηκτη αυτή σχέση δεν μπορεί να μπει σε άρθρα και τροποποιήσεις. Δεν χωρά σε περιβαλλοντικό νομοσχέδιο. Όμως επειδή τα ανθρώπινα μέτρα αυτό απαιτούν ας φροντίσουμε με κάθε μέσο να προστατεύσουμε το μόνο αληθινό σπίτι που μας έχει δωθεί χωρίς εμείς καν να το ζητήσουμε. Θυμηθείτε ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ. 

Δεν κληρονομούμε τη γη από τους προγόνους μας, τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας. 


Πηγές: neakriti.gr, tanea.gr, WWF Greece, Greenpeace,ethnos, callista