Βιοποικιλότητα: η φθίνουσα πορεία της μας ανησυχεί


Βιοποικιλότητα: η φθίνουσα πορεία της μας ανησυχεί
Χαρακτηριστική εικόνα

Μια έρευνα σχετική για την βιοποικιλότητα έδειξε πως από το 1970 μέχρι το 2016, μειώθηκε κατά 68%. Η συγκεκριμένη έρευνα περιελάμβανε περίπου 4.400 είδη ζώων, από θηλαστικά μέχρι και αμφίβια.  Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε πως τα νέα δεν είναι ευχάριστα για την βιοποικιλότητα του πλανήτη μας. Σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, το 12% του συνόλου των πτηνών του πλανήτη και το 10% των φυτών και των ζώων της Γης απειλούνται με εξαφάνιση. Την ίδια στιγμή σχεδόν 3 δισεκατομμύρια πουλιά έχασαν τα τελευταία 50 χρόνια την ζωή τους εξαιτίας ανθρωπινων δραστηριοτήτων. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας ας μάθουμε λίγα περισσότερα πράγματα για αυτήν…

Τι αφορά η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας; 

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου και καθιερώθηκε το 1993 από τα Ηνωμένα Έθνη. Σκοπός της ημέρας αυτής είναι η καλύτερη κατανόηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα βιοποικιλότητας. 

Γιατί όμως η βιοποικιλότητα έχει φθίνουσα πορεία;

Η απώλεια της βιοποικιλότητας που παρατηρείται σήμερα στον πλανήτη, οφείλεται κυρίως στον εντατικό ρυθμό εκμετάλλευσης της φύσης από τον άνθρωπο. Οι κυριότερες αιτίες που απειλούν την βιοποικιλότητα είναι πολλές. Μερικές εξ αυτών, η καταστροφή και η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων, η ρύπανση του περιβάλλοντος, η ερημοποίηση των εδαφών, η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η εξάπλωση ειδών που προέρχονται από άλλα μέρη και καταστρέφουν τα τοπικά είδη και η κλιματική αλλαγή. 

Τι συμβαίνει με τη βιοποικιλότητα στην Ελλάδα;

Ενδεικτικά, στη χώρα μας έχουν καταγραφεί περίπου 6.000 είδη και υποείδη φυτών, περισσότερα από 400 είδη πουλιών. Ακόμη, φιλοξενούμε πάνω από 100 θηλαστικά, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και είδη που έχουν εξαφανιστεί από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης υπάρχουν περισσότερα από 60 είδη ερπετών και 27.000 ασπόνδυλα. Ενώ, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 15.000 ασπόνδυλα, που δεν έχουν ακόμα καταγραφεί. Ειδικότερα, στην Ελλάδα συναντάμε το 17,8% των ειδών ζώων και το 40% του συνόλου φυτών που βρίσκονται στην Ευρώπη. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η θαλάσσια βιοποικιλότητα είναι πλουσιότερη. Ενδεικτικά, στις ελληνικές θάλασσες ζουν 476 είδη ψαριών, από τα περίπου 600 που έχουν καταγραφεί σε όλη την Μεσόγειο. Το γεγονός πως στα γλυκά νερά της χώρας μας ευδοκιμούν 154 είδη ψαριών, την καθιστούν την πλουσιότερη χώρα στην Ευρώπη όσον αφορά στα ψάρια του γλυκού νερού. 

Συμπέρασμα 

Όπως διαπιστώσαμε, η βιοποικιλότητα είναι ζήτημα μεγάλης σημασίας για τον πλανήτη μας και πρέπει να την προστατεύουμε. Εμείς σαν πολίτες, μπορούμε να μην διαταράσσουμε τις ισορροπίες της φύσης και να διατηρούμε το περιβάλλον καθαρό, ως μια ελάχιστη προσπάθεια να κρατήσουμε την βιοποικιλότητα ζωντανή. 


Πηγές:

  • Άρθρο: Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας ανακτήθηκε από https://www.egreeno.gr/ (Τελευταία πρόσβαση: 13/5/2021 στις 13:48)
  • Αρχείο: Εθνική Στρατηγική & Σχέδιο δράσης για τη βιοποικιλότητα ανακτήθηκε από  globalsustain.org  (Τελευταία πρόσβαση: 13/5/2021 στις 13:48)
  • Χαρακτηριστική εικόνα:  https://blog.ipleaders.in/critique-biodiversity-act-legal-loopholes-way-forward/