Eco-tip Fridays: προστατεύστε τα φυτά από την παγωνιά


Eco-tip Fridays: προστατεύστε τα φυτά από την παγωνιά
Χαρακτηριστική εικόνα

Δίχως αμφιβολία, η περίοδος του χειμώνα είναι πολύ δύσκολη για τα φυτά. Οι χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τις χιονοπτώσεις και τις χαλαζοπτώσεις μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στο ριζικό σύστημα των φυτών. Ας δούμε όμως, αναλυτικά πώς μπορούμε να τα προστατεύσουμε αποτελεσματικά από την παγωνιά…

Είναι όλα τα φυτά στον ίδιο βαθμό ευαίσθητα στην παγωνιά 

Μερικές κατηγορίες φυτών είναι περισσότερο ανθεκτικά στις ακραίες καιρικές συνθήκες συγκριτικά με άλλα. Τα λαχανικά, τα μικρά καλλωπιστικά φυτά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις βουκαμβίλιες, την μπιγκόνια, τα γεράνια καθώς και εσπεριδοειδή, τροπικά φυτά, ντομάτες, κολοκύθες, γλυκοπατάτες, πιπεριές και πλήθος άλλων.  

 1. Μετακινήστε τα φυτά στο εσωτερικό του σπιτιού 

Εφόσον υπάρχει προειδοποίηση για την παγωνιά, καλό θα ήταν να δράσετε εγκαίρως. Μεταφέρετε τα φυτά που βρίσκονται σε γλάστρες και σε κρεμαστά καλάθια, εντός του σπιτιού. Μην ξεχνάτε, πως τα φυτά που βρίσκονται σε δοχεία είναι πιο επιρρεπή στον παγετό, καθώς δεν θα επωφελούνται  από τις μονωτικές δυνάμεις της γης. Επιλέξτε ένα μέρος που δεν είναι πολύ ζεστό – καθώς οι ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία δημιουργούν προβλήματα στα φυτά. Σημεία: γκαράζ, υπόστεγο ή υπόγειό. 

Extra tip: Η τοποθέτηση κοντά σε άλλα φυτά, παγκάκια ή τοίχους – ειδικά εάν αυτές οι κατασκευές έχουν νότιο ή δυτικό προσανατολισμό – είναι προτιμότερη. 
 2. Μην αμελείτε το πότισμα  

Ποτίζοντας τα φυτά σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προστατεύετε τα φυτά σας από το κρύο. Άλλωστε, το υγρό έδαφος λειτουργεί ως μονωτικό υλικό, εκπέμποντας θερμότητα.  

Extra tip: Είναι καλύτερο να ποτίζετε τα φυτά σας, το μεσημέρι, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλότερη.  
 3. Καλύψτε με φύλλα ή άχυρο 

Εάν το φαινόμενο είναι παροδικό, μπορείτε να καλύψετε το χώμα γύρω από τα φυτά σας με ξερά φύλλα, άχυρο ή ακόμα και κομμάτια από ξύλο. Με αυτόν τον τρόπο παρέχετε μόνωση για τα ριζικά συστήματα των φυτών που βρίσκονται κάτω από το έδαφος. Όταν η θερμοκρασία επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα, αφαιρέσετε τα. 

Extra tip: Σπρώξτε το ‘’κάλυμμα΄’, σε βάθος μεταξύ 3 και 6 εκατοστών, για να δημιουργήσετε ένα καλύτερο φράγμα μόνωσης. 
4. Καλύψτε μεμονωμένα φυτά με cloche 

Το cloche είναι ένα κάλυμμα σε σχήμα καμπάνας κατασκευασμένο από πλαστικό ή γυαλί που βοηθά ώστε να διατηρηθούν τα μικρά φυτά. Αν όμως δεν διαθέτετε το ειδικό cloche, μπορείτε να κατασκευάσετε το δικό σας, αξιοποιώντας υλικά που έχετε στο σπίτι σας.  

Eco-tip Fridays: προστατεύστε τα φυτά από την παγωνιά
Εικ.1

Ιδέες: Ένας κάδος ή μια γλάστρα. Επιπρόσθετα, μπορείτε να κόψετε τα πλαστικά μπουκάλια γάλακτος και να τα τοποθετήσετε στο έδαφος.   

5.  Σκεπάστε τα με μια… κουβέρτα 

Για να προστατέψετε μια μεγαλύτερη ομάδα φυτών από την παγωνιά, μπορείτε να τα σκεπάσετε με κουβέρτες, σεντόνια, πετσέτες ή ρούχα. Πριν τοποθετήσετε το ύφασμα, τοποθετήστε πολλά στηρίγματα (πασσάλους) γύρω από τα φυτά σας, έτσι ώστε όταν τα καλύψετε, να δημιουργήσει μια εικόνα που μοιάζει με σκηνή. Θα πρέπει να προσέξτε ότι κανένα μέρος του πλαστικού καλύμματος δεν έρχεται σε επαφή με το φύλλωμα του φυτού σας, καθώς αυτό ενδέχεται να βλάψει τα φυτά σας. 

Ιδέες: Μουσαμάς ή κουρτίνα ντουζ, θα λειτουργούσε άψογα για την περίσταση. 

Extra tip: Για επιπλέον αντοχή στον παγετό, προσθέστε ένα τελικό στρώμα πλαστικού. 
Eco-tip Fridays: προστατεύστε τα φυτά από την παγωνιά
Εικ.2
6. Ψεκασμός με βιολογικά σκευάσματα 

Εκτός από τους προαναφερθέντες φυσικούς τρόπους, έχουμε τη δυνατότητα να προστατεύσουμε τα φυτά με ειδικά βιολογικά σκευάσματα, τα οποία ψεκάζουμε 2-3 μέρες πριν την αναμενόμενη πτώση θερμοκρασίας. Τα προιόντα αυτά δημιουργούν ένα προστατευτικό φιλμ πάνω στα φύλλα, αποτρέποντας τις βλαβερές συνέπειες του κρύου. Απαραίτητη προυπόθεση να γίνεται άριστη διαβροχή των φύλλων.  

Extra tip: Σε περιοχές με συχνούς παγετούς, ο ψεκασμός πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά 15 μέρες, για όσο διαρκούν τα φαινόμενα.

Πηγές:

  • Άρθρο: Πώς προστατεύουμε τα φυτά από κρύο, χιόνι, παγετό ανακτηήθηκε από www.mistikakipou.gr (Τελευταία πρόσβαση: 18/3/2021 στις 23:15)
  • Άρθρο: 7 Ways to Protect Your Plants From a Sudden Fros by 
  • Χαρακτηριστική εικόνα: https://www.engelvoelkers.com/en/blog/interior-design/outdoor-living/winter-hardy-garden-plants/ 
  • Εικόνα 1: https://www.milkwood.net/2016/09/12/diy-glass-cloches-for-early-spring-plants/
  • Εικόνα 2: https://dengarden.com/gardening/Protecting-Plants-from-Spring-Frosts