Δέρμα μανιταριών: η Vegan επιλογή στο χώρο της μόδας


 

H αποκλειστικά χορτοφαγική επιλογή στη διατροφή είναι μια τάση που ολοένα και περισσότερο κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Η vegan νοοτροπία φαίνεται πως δεν περιορίζεται μόνο στον διατροφικό τομέα, αλλά επεκτείνεται και σε άλλους τομείς της καθημερινής μας ζωής. Η μόδα, αδιαμφισβήτητα συνιστά ένα από τα βασικότερα πεδία που οι vegan επιλογές γίνονται δημοφιλείς. Ως εκ τούτου, αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς ένα νέο πεδίο αγοράς δερμάτων φτιαγμένων από φυσικά υλικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το δέρμα μανιταριών. Παρακάτω, θα αναλύσουμε τους λόγους για τους οποίους οφείλουν να εγκαταλειφθούν οι σύγχρονες μέθοδοι παραγωγής δέρματος και να αντικατασταθούν με τις καινοτόμες, σύγχρονες και κυρίως οικολογικές λύσεις.

 Τι συμβαίνει με το δέρμα;

Κάθε χρόνο περίπου ένα δισεκατομμύρια ζώα σκοτώνονται για να παραχθούν προϊόντα από το δέρμα τους. Στην πολύ δυσάρεστη λίστα των ζώων που χάνουν την ζωή τους με βάναυσο τρόπο, για να καταλήξουν τελικά να μετατρέπονται σε πορτοφόλια, παπούτσια ή τσάντες, βρίσκονται τα τελευταία δέκα χρόνια τα γουρούνια, έπειτα τα πρόβατα, στη συνέχεια τα βοοειδή (αγελάδες και μοσχαράκια) και, τέλος, τα κατσικάκια. Η κατάταξη αυτή δεν περιλαμβάνει όλα τα ζώα που βασανίζονται και θανατώνονται, καθώς στην τραγική αυτή λίστα ανήκουν επίσης, οι κροκόδειλοι, τα φίδια, τα καγκουρό, οι φώκιες καθώς και οι σκύλοι με τις γάτες. Ας μην ξεχνάμε και τις φρικαλεότητες στις οποίες υπόκεινται τα ζώα πριν θανατωθούν. Είναι κάτι το συνηθισμένο στην βιομηχανία αυτή να μαρκάρονται, να ευνουχίζονται και οι ουρές τους να κόβονται, χωρίς αναισθησία, ενώ ακόμα και κατά την μεταφορά τους στα σφαγεία κακοποιούνται.

Τα συνθετικά δέρματα είναι δηλαδή η καλύτερη επιλογή;

Ίσως πολλοί να αναρωτιούνται τι ακριβώς συμβαίνει με την εναλλακτική των συνθετικών δερμάτων.

Δέρμα μανιταριών: η vegan επιλογή στο χώρο της μόδας
Πηγή εικόνας: intelligentliving.com

Κάποιοι άλλοι μπορεί να αναρωτιούνται τι ακριβώς είναι τα συνθετικά δέρματα. Αρχικά, με τον όρο “συνθετικό” αναφερόμαστε στον πολυεστέρα, ο οποίος αποτελεί μια μορφή πλαστικού που δημιουργείται από ορυκτά καύσιμα και δεν ανακυκλώνεται, ενώ παράλληλα εκκρίνει τοξικές ίνες. Για να καταλάβετε το μέγεθος κατανάλωσης του πολυεστέρα θα σας παραθέσω στατιστικά στοιχεία, που μιλούν από μόνα τους. Μόνο το 2018, αποτέλεσε το 52% της παγκόσμιας παραγωγής ινών από τις οποίες κατασκευάζονται είδη ένδυσης, και όχι μόνο. Τα συνθετικά μπορεί να αποτελούν μια αναίμακτη λύση, ωστόσο είναι υπεύθυνα για την μόλυνση του περιβάλλοντος.

Υπάρχει λύση;

Φυσικά και υπάρχει! Οι καιροί, ευτυχώς, αλλάζουν και με συμμάχους την αγάπη για τα ζώα την ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος και την καινοτομία διακρίνονται ήδη στον ορίζοντα σημάδια βελτίωσης της δυσοίωνης αυτής πραγματικότητας. Πλέον, στην προσπάθεια αυτή, λαμβάνουν δυναμικά μέρος εταιρείες και καταστήματα με είδη ένδυσης και υπόδησης φτιαγμένα από δέρμα μανιταριού. Ναι, καλά διαβάσατε! 

Δέρμα μανιταριών: η εναλλακτική οικολογική επιλογή!

Ο Jonas Edvard από την Δανία, δημιούργησε από σπόρους και ίνες μανιταριών ένα υλικό με πολλές χρήσεις. Το δέρμα μανιταριού, όπως ονομάζεται, είναι απίστευτα φιλικό προς το περιβάλλον καθώς δεν απαιτεί κάποια ρυπογόνα επεξεργασία. Ουσιαστικά, όταν οι ρίζες των μανιταριών καλλιεργούνται με συγκεκριμένο τρόπο, ιδανικά σε γεωργικά απόβλητα ή πριονίδια, σχηματίζουν ένα παχύ στρώμα το οποίο μπορεί στην συνέχεια να επεξεργαστεί ώστε να μοιάζει με δέρμα. Ολοένα και περισσότερες βιοτεχνίες έχουν αρχίσει να ενστερνίζονται την πρακτική αυτή καθώς είναι ηθική, αναίμακτη, ανθεκτική, αδιάβροχη και υποαλλεργική!

 Το δέρμα μανιταριών μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή στην οικολογική μόδα

 

Δέρμα μανιταριών: η vegan επιλογή στο χώρο της μόδας
Πηγή εικόνας: https://wtvox.com/

Δίχως αμφιβολία, τα οφέλη είναι πολλά παραπάνω από ότι θα περίμενε κανείς. Στην προσπάθεια αυτή, συμβάλλουν ολοένα και περισσότεροι οι οίκοι μόδας ακολουθώντας την τάση χρήσης του δέρματος από μανιτάρια ως πρώτη ύλη για την παραγωγή των προϊόντων τους. Με αυτό τον τρόπο, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τον υπόλοιπο κόσμο προτρέποντάς τον για αλλαγή στις συνήθειες που μέχρι πρότινος είχε υιοθετήσει. Επίσης, αρκετές εταιρείες παγκοσμίου φήμης έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν δέρμα από ζώα. Με τη λίστα τους συνεχώς αυξάνεται. Ταυτόχρονα, γεννιούνται και δοκιμάζονται, νέες τεχνικές με γνώμονα, την περιβαλλοντική ευαισθησία και την αγάπη για όλα τα ζωντανά πλάσματα. Εμείς στηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες και ευελπιστούμε σε περισσότερες παρόμοιες ενέργειες. Γιατί, είναι γνωστό,πως οι μικρές αλλαγές στις συνήθειές μας μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο!

Πηγές:

  • Άρθρο: Vegan leather made from mushrooms could mould the future of sustainable fashion ανακτήθηκε από theconversation.com (Τελευταία πρόσβαση: 10/1/2021 στις 20:45)
  • Άρθρο: What is Mushroom Leather and How is it Made? | Watson & Wolfe ανακτήθηκε από https://www.watsonwolfe.com/  (Τελευταία πρόσβαση: 10/1/2021 στις 20:47)
  • Άρθρο: The brutal realities of leather: one billion animals slaughtered and abused every year by Anu Kondal ανακτήθηκε από https://www.totallyveganbuzz.com/ (Τελευταία πρόσβαση: 10/1/2021 στις 20:49)   
  • Άρθρο: Why, Exactly, Is Polyester So Bad for the Environment? by Alden Wicker ανακτήθηκε από https://ecocult.com/ (Τελευταία πρόσβαση: 10/1/2021 στις 20:51)