Νέο κύμα ρύπανσης: Μάσκες και γάντια μιας χρήσης


Νέο κύμα ρύπανσης έχει παρατηρηθεί από την απόρριψη των μασκών και των γαντιών τις τελευταίες μέρες. Γίνεται αντιληπτό πως η κατάσταση που βιώνουμε αυτή τη περίοδο είναι δύσκολη και απαιτεί συλλογική προσπάθεια, ώστε να ξεπεραστεί το συντομότερο δυνατό. Παρ’ όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε τις συνήθειες, που υποδεικνύουν το σεβασμό προς το περιβάλλον μας.

Γι’ αυτό το λόγο, με αφορμή την αλόγιστη συμπεριφορά που παρατηρήθηκε με την απόρριψη των μασκών και των γαντιών στους δρόμους, αλλά και την εύρεση τους στους δρόμους, με αποτέλεσμα να καταλήγουν μέσω αποχέτευσης σε θάλασσες και άλλους υδάτινους ορίζοντες, μας οδηγεί στο να αναλογιστούμε τις πράξεις μας, με στόχο τη διαφύλαξη της προστασίας του πλανήτη μας, ακόμα και κατά τη κρίσιμη αυτή περίοδο, που διανύουμε.

Ειδικότερα, τέτοιου τύπου φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό στη Θεσσαλονίκη, όπου σε δρόμους και πεζοδρόμια επιλέγουν να ξεφορτωθούν δεκάδες Θεσσαλονικείς, τα γάντια και τις μάσκες μίας χρήσης, καθώς και άλλα προστατευτικά έναντι του Κορονοϊού, παρά τις εκκλήσεις των αρχών να μην απορρίπτουν όπου βρουν όλα τα παραπάνω υλικά, καθώς, εκτός της προφανούς περιβαλλοντικής ρύπανσης, επιβαρύνουν και το αποχετευτικό σύστημα της πόλης. Με τη βροχή, όπως τονίζουν οι ειδικοί, τα συγκεκριμένα προστατευτικά υλικά μιας χρήσης καταλήγουν μέσα στους αγωγούς όμβριων υδάτων, ενώ πολλοί είναι αυτοί που τα απορρίπτουν στην τουαλέτα τους. Τα προϊόντα αυτά δεν διασπώνται και μπορεί να προκαλέσουν εμφράξεις στις σωληνώσεις και τις εγκαταστάσεις αποχέτευσης, σε αυτή δύσκολη περίοδο, ακόμα χειρότερα, καθώς όλα υπολειτουργούν με στόχο τη διαφύλαξη της υγείας των εργαζομένων.

«Με αυτή τη συμπεριφορά όμως η καθημερινότητά μας γίνεται επικίνδυνη. Επιπλέον δυσκολεύει και το έργο για τους υπαλλήλους καθαριότητας των δήμων. Οφείλουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας λόγω Κορωνοϊού όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τον συνάνθρωπό μας», σημειώνει ο κ. Λαζαρίδης, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Παύλου Μελά.

Η ζημιά που προκαλείται στο περιβάλλον από αυτή τη συμπεριφορά φυσικά είναι ανυπολόγιστη. «Τα είδη αυτά συνήθως περιέχουν πλαστικές ύλες, οι οποίες θα φτάσουν είτε με την αποχέτευση είτε με τη βροχή στη θάλασσα και εκεί μπορεί να δημιουργήσουν με τον καιρό μικροπλαστικά τα οποία έχουν πολύ μεγάλες επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον. Είναι μια πολύ κακή συμπεριφορά την οποία πρέπει να προσέξουμε όπως όλα τα θέματα που προσέχουμε αυτή την περίοδο» λέει ο κ. Φίλιππος Κυρκίτσος, Διδάκτωρ Περιβαλλοντολόγος,  Πρόεδρος Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.

Η Διεθνής Ένωση Στερεών Αποβλήτων τονίζει με τη σειρά της πως όλα τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούνται, όπως γάντια, μάσκες, μαντηλάκια και απολυμαντικά, δεν ανακυκλώνονται. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων με σωστό τρόπο για να αποφεύγεται οποιαδήποτε επαφή μαζί τους, ώστε να προστατεύεται η δημόσια υγεία. Με τον τρόπο αυτό προστατεύεται τόσο το προσωπικό που θα κάνει αργότερα την αποκομιδή των απορριμμάτων, όσο και τα ζώα τα οποία μπορεί να πλησιάσουν τους κάδους για να αναζητήσουν τροφή. 

Επιπλέον, ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) μας ενημερώνει με τη σειρά του, όσα έχουν τονίσει και οι ειδικοί παραπάνω, πως «Τα γάντια και οι μάσκες μίας χρήσεως απορρίπτονται ΜΟΝΟ στον κάδο σύμμεικτων απορριμμάτων! ΟΧΙ στον μπλε κάδο! Γάντια και μάσκες μιας χρήσεως ΔΕΝ ανακυκλώνονται. Προσέχουμε την υγεία μας. Μένουμε σπίτι», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΕΟΑΝ.

Αξίζει βέβαια να τονιστεί πως η Ελλάδα έχει δουλέψει σκληρά και έχει λάβει εγκαίρως μέτρα, έχοντας ως τώρα τα καλύτερα αποτελέσματα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, κερδίζοντας σε σημαντικό βαθμό αυτή τη μάχη με τον «αόρατο» εχθρό, συγκριτικά με άλλες χώρες που έχουν περισσότερα κρούσματα, καθιστώντας πιο δύσκολο το έργο των γιατρών. Ωστόσο, πρέπει να αναφερθούν οι σημαντικές προβλέψεις που γίνονται για τη χώρα μας από το Ινστιτούτο ΙΗΜΕ (Institute of Health Metrics and Evaluation) του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, ενός από τα σημαντικότερα κέντρα μελέτης και ανάλυσης στατιστικών της υγείας παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, προβλέπουν πως στην Ελλάδα θα υπάρξει αύξηση θανάτων, κάνοντας λόγο πως μέχρι το τέλος του Μαΐου οι συνολικοί θάνατοι θα έχουν φθάσει τους 400. «Ο αριθμός 400 θεωρείται μια μέση πρόβλεψη, με το εύρος της πιθανής τιμής να κυμαίνεται από 264 έως 635 θύματα», όπως αναφέρουν οι ειδικοί. Η 20η Απριλίου θεωρείται η ημερομηνία, κατά την οποία θα είναι το peak για την Ελλάδα και τότε θα δοκιμαστούν οι αντοχές των νοσοκομείων σε μεγάλο βαθμό.

Η χώρα μας βρίσκεται πλέον στην 52η θέση παγκοσμίως σε συνολικό αριθμό διαγνωσμένων κρουσμάτων, έναντι της 43ης που βρισκόταν πριν μία εβδομάδα. Είναι επίσης 17η στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και την προηγούμενη Κυριακή. Συνεπώς η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το διεθνή μέσο όρο, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα βρισκόταν λίγο πάνω από αυτόν. Γίνεται αντιληπτό πως ναι μεν τα δεδομένα της χώρας μας είναι ενθαρρυντικά και μας ωθούν να αισιοδοξούμε, παρόλα αυτά δεν πρέπει να επαναπαυτούμε, η μάχη συνεχίζεται και απαιτείται συλλογική προσπάθεια, ώστε να έρθουν το συντομότερο δυνατό οι καλύτερες και φωτεινότερες μέρες.

Πηγές: greenagenda.gr, mega tv.com, ecoscience.gr, gr.euronews.com