Did you Eco-know? Πυρκαγιές στην Αυστραλία


Οι πυρκαγιές της Αυστραλίας του καλοκαιριού του 2019, έχουν καταστρέψει περισσότερο από το ένα πέμπτο των δασών της χώρας, καθιστώντας τις φλόγες “παγκοσμίως άνευ προηγουμένου” μετά από μια χρόνια ξηρασίας που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες του κλίματος εξετάζουν επί του παρόντος στοιχεία από την καταστροφή, η οποία κατέστρεψε τα δάση της νοτιοανατολικής Αυστραλίας, για να καθορίσουν σε ποιους παράγοντες μπορούν να αποδοθούν οι αυξανόμενες θερμοκρασίες.

Σε μια ειδική έκδοση του περιοδικού Nature Climate Change, Αυστραλοί ερευνητές εξέτασαν διάφορες άλλες πτυχές των πυρκαγιών, συμπεριλαμβανομένων των ερευνών για την έκτασή τους και πιθανές αιτίες.
Μια μελέτη έδειξε ότι από το Σεπτέμβριο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2020 κάηκαν 5.8 εκατομμύρια εκτάρια πλατύφυλλων δασών στη Νέα Νότια Ουαλία και τη Βικτώρια. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 21% της δασικής έκτασης του έθνους, καθιστώντας την περίοδο της πυρκαγιάς την πιο καταστροφική.

“Μέσα στην άνοιξη του 2019 συνειδητοποιήσαμε ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του ανατολικού αυστραλιανού δάσους θα μπορούσε να καεί σε αυτή την ενιαία εποχή”, δήλωσε ο Matthias Boer, από το Ινστιτούτο Hawkesbury για το Περιβάλλον στο Πανεπιστήμιο του Western Sydney Penrith.

Ο Boer δήλωσε ότι η μελέτη του σχεδόν σίγουρα υποτιμά την έκταση της απώλειας δασών, καθώς το νησιωτικό κράτος της Τασμανίας δεν περιλαμβάνεται στα δεδομένα.

Η μέση ετήσια απώλεια δασών της Αυστραλίας στις πυρκαγιές είναι κατά κανόνα αρκετά κάτω από το 2%.

Οι ξηρασίες με τη σειρά τους, δημιουργούν περισσότερα καύσιμα για πυρκαγιές και δυσκολεύουν τα δάση να ανακάμψουν μετά από κάθε φωτιά.

Ο Andrew King, από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, και οι συνάδελφοί του, εξέτασαν ένα φαινόμενο γνωστό ως Δίπολο του Ινδικού Ωκεανού (IOD), το οποίο έχει άμεση επίδραση στα επίπεδα βροχοπτώσεων στην Αυστραλία και αλλού.

Από το 2017, μεγάλο μέρος της Αυστραλίας γνώρισε εκτεταμένη ξηρασία, κάτι που η έρευνα απέδωσε στις θερμότερες θερμοκρασίες από την κανονική επιφάνεια της θάλασσας στον Ανατολικό Ινδικό Ωκεανό με πιο δροσερά νερά στη Δύση.

Αυτά τα γεγονότα τείνουν να αλλάζουν τα καιρικά πρότυπα και συνήθως προκαλούν μεγαλύτερη βροχόπτωση στη νοτιοανατολική Αυστραλία και καθίστανται λιγότερο συχνά, καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες στη θάλασσα είναι ζεστές.

Ο Boer είπε “ότι η αλλαγή του κλίματος δεν είναι παρά βέβαιο ότι θα καταστήσει την Αυστραλία πιο επιρρεπή σε πυρκαγιές” και παρότρυνε την κυβέρνηση να ενισχύσει τα μέτρα ετοιμότητας για πυρκαγιά και να λάβει επειγόντως και αποτελεσματικά μέτρα για την αλλαγή του κλίματος.

Πηγές: sciencealert.com, phys.org