Οι γαλάζιες σημαίες της Ελλάδας μας, κερδίζουν το ”ασημένιο μετάλλιο”

 


Οι γαλάζιες σημαίες μας, κερδίζουν ”ασημένιο μετάλλιο”
Χαρακτηριστική εικόνα

Το καλοκαίρι έχει φτάσει και όλοι μας έχουμε ανάγκη να χαλαρώσουμε και να περάσουμε όμορφα σε μια καθαρή παραλία! Πώς όμως θα μπορέσουμε να είμαστε σίγουροι πως η παραλία που επιλέξαμε διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις ποιότητας; Μα φυσικά με το σύμβολο ποιότητας, Γαλάζιες Σημαίες!  

Τι είναι οι “Γαλάζιες Σημαίες” ; 

Οι “Γαλάζιες Σημαίες”, ή αλλιώς ‘Blue Flags”, είναι ένα σύμβολο ποιότητας που δείχνει πως οι παραλίες που επισκέπτεστε πληρούν όλα τα κριτήρια που έχουν οριστεί. Είναι ουσιαστικά ένα περιβαλλοντικό βραβείο που στοχεύει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού. Το βραβείο αυτό,  απονέμεται από το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE), μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που αντιπροσωπεύεται από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, σε κάθε μια από τις συμμετέχουσες χώρες, ο οποίες είναι 49.  Επιπλέον,  από το 2017 η Γαλάζια Σημαία πιστοποιεί και τουριστικά σκάφη που βραβεύονται για την αειφορική λειτουργία τους.  

Ποιά είναι τα κριτήρια ; 

Συνολικά τα κριτήρια για να έχει μια ακτή ή μια μαρίνα την πιστοποίηση της “Γαλάζιας Σημαίας”, είναι 33. Τα κριτήρια αυτά σχετίζονται με την καθαριότητα, την οργάνωση, την πληροφόρηση, την ασφάλεια των λουόμενων και των επισκεπτών, την προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίησηΕπιπλέον μια ακτή, για να είναι υποψήφια για «Γαλάζια Σημαία» πρέπει να υποβάλει ιστορικό τουλάχιστον 20 δειγματοληψιών που επιβεβαιώνουν την εξαιρετική ποιότητα νερών σε βάθος χρόνου. 

“Γαλάζιες Σημαίες” στην Ελλάδα 

Η Ελλάδα για το 2021, κατέλαβε παγκοσμίως την δεύτερη θέση στην κατάταξη μεταξύ των χωρών με πιστοποιήσεις “Γαλάζιων Σημαιών”, με  486 ακτές και 12 μαρίνες να πιστοποιούνται. Συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες, κατείχε το 13,5% των συνολικών βραβευμένων ακτών. Στην ίδια θέση είχε βρεθεί και το 2020. Ενδεικτικά, στην Θεσσαλονίκη πιστοποιήθηκαν 87, στα Χανιά 33, στην Ρόδο 49, στην Λέσβο 17, στις Σποράδες 11 και 10 στην Λακωνία. Σε όποιο μέρος της Ελλάδας και αν ζείτε, είναι σίγουρο πως θα βρείτε μια παραλία με πιστοποίηση Γαλάζιας Σημαίας κοντά σας! 

Δείτε εδώ αναλυτικά ανά περιοχή της χώρας τις βραβευμένες παραλίες.

“Γαλάζιες Σημαίες” και στο λεκανοπέδιο Αττικής 

Δεν μπορούμε όλοι να επισκεπτόμαστε τα υπέροχα νησιά της Ελλάδας το καλοκαίρι. Αλλά μην ανησυχείτε για αυτό, ειδικά αν βρίσκεστε στην Αττική καθώς οι πιστοποιημένες με Γαλάζια Σημαία παραλίες κοντά στην πρωτεύουσα είναι συνολικά 24! Πιο συγκεκριμένα, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, η Βάρκιζα και η Γλυφάδα διαθέτουν πιστοποιήσεις Γαλάζιας Σημαίας. 

Και κάτι τελευταίο…

Ας μην ξεχνάμε πως δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε, ακόμα και αν η παραλία που παραθερίζουμε διαθέτει πιστοποίηση ποιότητας, θα πρέπει να την φροντίζουμε και να την σεβόμαστε. Για αυτό δεν αφήνουμε ποτέ σκουπίδια στην παραλία και σεβόμαστε όλους τους κανόνες! 


Πηγές:

  • Γενικά για τη Γαλάζια Σημαία | ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ (blueflag.gr) 
  • Άρθρο: Ποια χώρα ξεπέρασε την Ελλάδα σε γαλάζιες σημαίες;  από Value for Life (Τελευταία πρόσβαση: 8/6/2021 στις 19:19)
  •  Γαλάζιες Σημαίες 2021: Οι βραβευμένες παραλίες της Αττικής από CNN.gr (Τελευταία πρόσβαση: 8/6/2021 στις 19:17)
  • Χαρακτηριστική εικόνα: https://www.viveresenigallia.it/2019/04/24/bandiera-blu-2019-a-senigallia-assegnato-il-riconoscimento-per-il-23-anno/727361/