Eco-Seminar by The Bee Camp: “Το Κεφάλαιο της Μέλισσας: Ένας εντυπωσιακός μηχανισμός υπό εξαφάνιση”


Eco-Seminar by The Bee Camp: "Μέλισσα: ένας εντυπωσιακός μηχανισμός υπό εξαφάνιση” 
Eco-Seminar by The Bee Camp: “Το Κεφάλαιο της Μέλισσας: ένας εντυπωσιακός μηχανισμός υπό εξαφάνιση” – online, 29/05/2021

Πόσο απειλείται ο πλανήτης μας από την εξαφάνιση των μελισσών;

Αυτό είναι το βασικότερο ερώτημα που απαντήθηκε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της μέλισσας στο δεύτερο – εν σειρά – Eco-Seminar του Ecotivity School!

Το Ecotivity School και το The Bee Camp  -η πρώτη ελληνική οργάνωση για την προστασία των μελισσών- ένωσαν τις δυνάμεις τους για να συνδιοργανώσουν ένα δωρεάν online εργαστήριο για νέους, αφιερωμένο στις μέλισσες και τον πολύτιμο ρόλο τους στο οικοσύστημα. Το διαδικτυακό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας zoom το Σάββατο 29 Μαΐου 2021, 17:00-18:30!

Τι μάθαμε σε αυτό το Eco-Seminar ;

Μέσα από συζήτηση και ομαδικές δραστηριότητες, οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με τον κόσμο των μελισσών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια. Η Ευαγγελία Καγιαλή, Communications Manager της BeeCamp, μοιράστηκε μαζί μας όλα όσα γνωρίζει για τον εντυπωσιακό μηχανισμό των μελισσών. Σε τι χρώματα συναντάμε τις μέλισσες, σε τι διαφέρουν από τις σφήκες, πόσα είδη τους υπάρχουν στη χώρα μας, και άλλα πολλά ερωτήματα έλαβαν απαντήσεις.

Λίγο αργότερα, οι συμμετέχοντες “τέσταραν” τις δικές τους γνώσεις σε ένα απαιτητικό quiz

Έχοντας πλέον τις απαραίτητες πληροφορίες, χωριστήκαμε σε μικρές ομάδες, προκειμένου να βρούμε βιώσιμες και εφικτές λύσεις σχετικά με την προστασία των μελισσών. Ως μέλη του δημοτικού συμβουλίου της πόλης μας, προτείναμε ευφάνταστους τρόπους για την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Στη συνέχεια, η κάθε ομάδα παρουσίασε τις προτάσεις της στους υπόλοιπους και η Ευαγγελία, με τη σειρά της, μας παρουσίασε τα προγράμματα που ακολουθούν πόλεις του εξωτερικού για την προστασία των μελισσών. Αρκετές χώρες, όπως η Ολλανδία, η Ισλανδία και ο Καναδάς, έχουν ήδη λάβει πρωτοβουλίες για να ενισχύσουν τον πληθυσμό των μελισσών, ακόμη και μέσα στα ίδια τα αστικά κέντρα (!).

Η τελευταία δράση για το δεύτερο Eco-seminar ήταν η δημιουργία ενός χειροποίητου zero waste “bee hotel” – αξιολάτρευτου ξενοδοχείου για τις μέλισσες.


Ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα το The Bee Camp… 

Το The Bee Camp είναι ο πρώτος οργανισμός στην Ελλάδα που ασχολείται με την προστασία των μελισσών. Ιδρύθηκε το 2018 και αποτελείται από μια διεπιστημονική ομάδα 6 γυναικών, αποφασισμένων να κάνουν τον κόσμο να ανθίσει.

Με όραμα τη δημιουργία ενός κόσμου, όπου ο άνθρωπος ζει σε αρμονία με τη βιοποικιλότητα, το The Bee Camp στοχεύει στο να θυμίσει στους κατοίκους των πόλεων την ξεχασμένη σχέση τους με τη φύση, να τους συστήσει με την αστική βιοποικιλότητα, αλλά και να τους εμπνεύσει να αναλάβουν δράση, για την αύξηση του αστικού πρασίνου και την προστασία των μελισσών! 

Πού στοχεύει ; 
  • Στον οικολογικό αλφαβητισμό των κατοίκων των πόλεων 
  • Στην ενδυνάμωση μικρών και μεγάλων για την ανάληψη δράσης υπέρ της προστασίας των μελισσών 
  • Στην αύξηση του πρασίνου στα αστικά κέντρα, μέσω της εγκατάστασης ασφαλών οάσεων (bee-spots) με μελισσοκομικά φυτά και χειροποίητα ξενοδοχεία εντόμων για τις αστικές μέλισσες 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Οργανισμό: 

Websitethebeecamp.com

Παρουσίαση The Bee Campδείτε την εδώ & Video:  

Facebook Instagram: @thebeecamp