Το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη & οι Επιπτώσεις στα θαλάσσια είδη


Πηγές εικόνων: znews.gr, economic.gr, iefimerida.gr, ecozen.gr

Λόγω της κλιματικής αλλαγής και των έντονων επιπτώσεων της, τα θαλάσσια είδη με στόχο να αντιμετωπίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη μας, εκτιμάται πως κατευθύνονται προς τους πόλους κατά έξι φορές πιο γρήγορα από τα ζώα της στεριάς, τα οποία επηρεάζονται σημαντικά από την ανθρώπινη δραστηριότητα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Ecology & Evolution.

Για να αντιμετωπίσουν λοιπόν την υπερθέρμανση του πλανήτη, τα θαλάσσια ζώα οδηγούνται σε μια ‘αόρατη μετανάστευση’. Πολλά είδη αλλάζουν τις περιοχές κατανομής τους προκειμένου να βρουν κλιματολογικές συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξή τους και την επιβίωσή τους. Γι΄αυτό τον λόγο κατευθύνονται προς τους πόλους σε γεωγραφικό πλάτος και προς τις κορυφές σε υψόμετρο.

Σύμφωνα με αποτελέσματα/δεδομένα που περιλαμβάνουν περισσότερες από 30.000 παρατηρήσεις μετακίνησης ειδών από 258 μελέτες, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στα αγγλικά σε επιστημονικά περιοδικά, η γαλλο-αμερικανική μελέτη ανέδειξε ότι τα θαλάσσια είδη μετακινούνται προς τους πόλους έξι φορές γρηγορότερα (6 χλμ. ανά έτος κατά μέσο όρο) σε σχέση με τα χερσαία είδη, τα οποία παρεμποδίζονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Οι ερευνητές μπόρεσαν να αποδείξουν ότι στη στεριά, οι ανθρώπινες δραστηριότητες απομονώνουν τους φυσικούς οικότοπους, γεγονός που επιβραδύνει την ανακατανομή των ειδών ζώων και φυτών προς τους πόλους, με αποτέλεσμα να παρατηρείται υψηλή ταχύτητα μετακίνησης από περιοχές κατανομής περισσότερων από 12.000 ειδών ζώων και φυτών.

Οι ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS), του Πανεπιστημίου Picardie-Jules-Verne (UPJV, στη βόρεια Γαλλία), του Πανεπιστημίου Toulouse III (νοτιοδυτική Γαλλία ) και του Ifremer (Γαλλικού Ινστιτούτου Έρευνας για την εκμετάλλευση της Θάλασσας) υπενθυμίζουν «ότι μια “ανισορροπία” διευρύνεται στο χερσαίο περιβάλλον μεταξύ της ανακατανομής των ειδών ζώων και φυτών και της ταχύτητας με την οποία θερμαίνεται το κλίμα. Για τα εκτόθερμα (είδη που δεν έχουν μεταβολικούς μηχανισμούς θερμορύθμισης), όπως τα αμφίβια, ο μόνος τρόπος αντίδρασης τους στην υπερθέρμανση του πλανήτη και τη μετακίνηση των ισόθερμων, είναι η μετανάστευση». «Δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να μετακινούνται. Εάν, επιπλέον, κατακερματίζουμε τον βιότοπό τους, τότε τα καταδικάζουμε», προειδοποιεί ο Ζονατάν Λενουάρ, ερευνητής στο CNRS και στο UPJV, ένας από τους συντάκτες της μελέτης που δημοσιεύθηκε στις 25 Μαΐου..

Είναι φανερό πλέον πως οι αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται αισθητές, γεγονός που αποτελεί για ακόμα μια φορά καμπανάκι επαγρύπνησης, ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της. 

Πηγές: greenagenda.gr, capital.gr