Νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο: Τι αλλαγές προβλέπονται με το νέο νόμο


Την Τρίτη 5 Μαΐου 2020 κατατέθηκε στη Βουλή το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας-Περιβάλλοντος, το οποίο αποτελείται από σημαντικές ρυθμίσεις για τις πολεοδομικές διαδικασίες, τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις έργων και επενδύσεων και τις προστατευόμενες περιοχές Natura.

Το νέο νομοσχέδιο έχει ως τίτλο τον “Εκσυγχρονισμό της Περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την ενσωμάτωση του στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις”. Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας-Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη, με το νομοσχέδιο αυτό εκσυγχρονίζεται η περιβαλλοντική νομοθεσία και τονίζεται σημαντικά ο φυσικός πλούτος της χώρας μας.

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αφορά στον περιορισμό και τη μείωση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης, έχοντας ως κύριο στόχο τη προσέγγιση νέων επενδύσεων. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος διαβεβαίωσε «ότι η απλούστευση δε συνιστά έκπτωση στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά αντιθέτως, οι ρυθμίσεις θα ακολουθούν πιστά τις ευρωπαϊκές πρακτικές και την κοινοτική νομοθεσία». Το δεύτερο σκέλος του νομοσχεδίου επικεντρώνεται στην αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των περιοχών Natura.

Ωστόσο, έντονες αντιρρήσεις έχουν προκληθεί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τις αλλαγές στην περιβαλλοντική αδειοδότηση, τη χρήση γης στις προστατευόμενες περιοχές και το νέο σύστημα διαχείρισης των περιοχών Natura, καθώς όπως τονίστηκε από τη WWF και τη Greenpeace, το νομοσχέδιο αυτό:

  • «Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης,
  • Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ).
  • Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών.
  • Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών.
  • Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων».

Για τον σκοπό αυτό και με στόχο να μη προχωρήσει προς ψήφιση το νομοσχέδιο αυτό, καθώς είναι αβέβαιο το εάν είναι θετικό ή αρνητικό για το περιβάλλον, 30.000 πολίτες έδωσαν τη συγκατάθεση τους και υπέγραψαν επιστολή, ώστε να σταματήσουν οι εξορύξεις υδρογονανθράκων από προστατευόμενες περιοχές της χώρας. Η επιστολή παραδόθηκε στον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη από τη WWF και τη Greenpeace ενόψει της ψήφισης του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε την κατάθεση 24 νομοτεχνικών βελτιώσεων που, όπως ανέφερε, «αφορούν κυρίως την ενέργεια, αλλά και το περιβάλλον και λαμβάνουν υπόψη τις παρατηρήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής». Παράλληλα, υποστήριξε τις διατάξεις για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις τονίζοντας ότι «στόχος είναι να μειωθεί ο χρόνος από τα 8 χρόνια που χρειάζονται σήμερα για να εκδοθούν στις 150 μέρες».

Τελικά, το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Αξίζει όμως να γίνει γνωστό τι θα ισχύει από εδώ και πέρα με βάση τα νέα δεδομένα αυτού του νομοσχεδίου. Αναλυτικότερα, εννέα είναι οι αλλαγές που επιφέρει ο νέος περιβαλλοντικός νόμος, οι οποίες ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

  • Καμία οικοδομική άδεια χωρίς σύννομη διάθεση των μπάζων.
  • Οριστικό τέλος στις πλαστικές σακούλες από 1/1/2021.
  • Ιδιωτικές αποχετεύσεις, ορίζοντας ως τέλος τη χρήση βόθρων σε πολλούς δήμους της χώρας.
  • Αντιμετώπιση προβλήματος σχετικά με τα απορρίμματα στα νησιά.
  • Αντιμετώπιση του ζητήματος με τις 170.000 αντιρρήσεις που είχαν υποβληθεί σε όλη την Ελλάδα για την εκπόνηση των δασικών χαρτών.
  • Επίσπευση διαδικασίας αδειοδότησης.
  • Συμμετοχή πιστοποιημένων ιδιωτών για την αξιολόγηση των αδειοδοτήσεων.
  • Αύξηση πόρων και αποτελεσματικότερη προστασία για τις προστατευόμενες περιοχές.
  • Νέο ευρωπαϊκό καθεστώς στις περιοχές Natura, «όπου αντί να υπάρχουν προσωπικές ρυθμίσεις βάσει επί μέρους μελετών, εισάγονται 4 ζώνες προστασίας στις περιοχές Natura. Στις περιοχές αυτές συγκεκριμένα, θα αναπτύσσονται δραστηριότητες, οι οποίες θα προβλέπονται από Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που θα εκπονηθούν σε όλη τη χώρα, αντίστοιχα διαχειριστικά σχέδια, αλλά και Προεδρικά Διατάγματα ανά περιοχή».

Πηγές: neakriti.gr, tanea.gr, wwf Greece, Greenpeace, freepik.com.