Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: #EUGreenDeal


Η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος αποτελούν απειλή για την Ευρώπη και τον κόσμο. Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική που θα μετατρέψει την Ένωση σε μια σύγχρονη, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και ανταγωνιστική οικονομία.
Κύριος στόχος είναι οι μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050, όπου η οικονομική ανάπτυξη θα είναι αποσυνδεδεμένη από τη χρήση των πόρων και όπου κανένας άνθρωπος και καμιά περιφέρεια δεν θα μένει στο περιθώριο.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι ο χάρτης πορείας μας για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα της οικονομίας της Ε.Ε. Αυτό θα συμβεί αν μετατρέψουμε τις κλιματικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις σε ευκαιρίες σε όλους τους τομείς πολιτικής και αν επιτύχουμε μια μετάβαση δίκαιη για όλους και χωρίς αποκλεισμούς.
Έτσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τη σημαντική συμβολή της Προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η οποία στοχεύει στην υιοθέτηση σημαντικών μέτρων, τα οποία θα είναι σπουδαίας σημασίας όσον αφορά την ενίσχυση των πολιτών, αλλά και των επιχειρήσεων της Ε.Ε. να μεταβούν σε πιο βιώσιμες και πράσινες εφαρμογές, αλλά και πρακτικές στη καθημερινότητα. Οι λύσεις αυτές περιλαμβάνουν πρακτικές με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία, με απώτερο σκοπό τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι διαμορφωμένη με τρόπο κατά τον οποίο θα αποτελέσει μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική της Ε.Ε. και φυσικά θα υποστηριχθεί από καινοτόμες τεχνολογίες και «πράσινες» πρακτικές, οι οποίες θα αποτελέσουν την ομαλή μετάβαση στην επιτυχημένη εφαρμογή της.
Βασικός στόχος λοιπόν της Ε.Ε. μέχρι το 2050 είναι να γίνει η πρώτη παγκόσμια Ήπειρος που είναι κλιματικά ουδέτερη. Αυτό είναι και το βασικό μήνυμα σε μια σειρά στόχων και πρωτοβουλιών που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γνωστή ως Ευρωπαϊκή Πράσινη Διαπραγμάτευση. Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περιέγραψε την πράσινη διαπραγμάτευση ως «άνθρωπο της Ευρώπης στο φεγγάρι». Όπως ήταν αναμενόμενο βέβαια δεν είναι όλα τα κράτη μέλη σύμφωνα με την κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη που προωθείται.

Τέλος, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως για την εξασφάλιση επιτυχίας στη δράση αυτή, πρέπει να συμμετέχουν όλοι ανεξαιρέτως, επισημαίνοντας πως, «Αυτή η μετάβαση θα είναι για όλους ή δεν θα λειτουργήσει καθόλου. Ένα κρίσιμο κομμάτι του σχεδίου μας είναι ο μεταβατικός μηχανισμός. Έχουμε τη φιλοδοξία να παρέχουμε επενδύσεις ύψους 100 δις. ευρώ για τους πιο ευάλωτους τομείς και περιφέρειες.»
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται, ανάμεσα στα φιλόδοξα κράτη-μέλη της Ε.Ε. (Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Γαλλία, Γερμανία) σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, μετά την υπογραφή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, της κοινής δήλωσης με άλλους 12 Ευρωπαίους ομολόγους του, με την οποία ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη συνέχιση και εντατικοποίηση των προσπαθειών διατήρησης της κλιματικής και περιβαλλοντικής φιλοδοξίας. Όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο, οι υπουργοί με την επιστολή τους ζητούν να αποτελέσει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία κεντρικό πλαίσιο και οδικό χάρτη για την ανάκαμψη της Ε.Ε. από την πανδημία.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επιστολή των υπουργών, «Το συλλογικό καθήκον της ανοικοδόμησης των οικονομιών μετά την πανδημία πρέπει να εστιάσει στην πράσινη μετάβαση, την κλιματική δράση, την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Θα πρέπει η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της, με πνεύμα αλληλεγγύης, να αγωνιστούν ταυτόχρονα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ανάσχεση των απωλειών της βιοποικιλότητας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Πηγές: ec.europa.eu, weforum.org, mononews.gr