Αυστραλία: Μια απόλυτη επίγεια κόλαση

Αυστραλία: Μια απόλυτη επίγεια κόλαση


Οι φωτιές που καίουν διάσπαρτα την Αυστραλία από τις αρχές Αυγούστου, είναι ανεξέλεγκτες τον τελευταίο μήνα. Η συνολική καταστροφή που έχουν αφήσει στο πέρασμά τους υπολογίζεται κατά προσέγγιση στις εξήντα χιλιάδες τετρ. χιλιόμετρα συνολικής έκτασης γης. Πάνω από μισό δισεκατομμύριο ζώα έχουν εξαφανιστεί από την πύρινη λαίλαπα. Την ίδια στιγμή, ανυπολόγιστος είναι ο αριθμός των υλικών καθώς και φυσικών καταστροφών σε χωριά και πόλεις. Η ήπειρος μετρά ήδη περισσότερους από είκοσι νεκρούς και αρκετούς αγνοούμενους.

5/12/19-5/01/20: Η Αυστραλία μετατρέπεται στην απόλυτη επίγεια κόλαση

Οι επιπτώσεις όμως δεν σταματούν εκεί. Υπολογίζονται ότι περίπου 300 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα έχουν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα από την αρχή της θερινής περιόδου. Ακόμη, η δημιουργία του τοξικού νέφους που εξαπλώνεται συνεχώς από την πηγή των εκπομπών στις γειτονικές περιοχές της Ταζμανίας και της Νέας Ζηλανδίας μέχρι και σ’ ένα κομμάτι της Βόρειας Αμερικής αποτελεί σοβαρή αιτία ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ως αποτέλεσμα επιβαρύνει την υγεία ανθρώπων που έχουν αναπνευστικά προβλήματα.

Δυστυχώς, ο ζεστός, ο ξηρός καιρός σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους και τις εκτεταμένες περιόδους ξηρασίας συνιστούν πρόσφορο έδαφος ώστε να εξαπλωθεί με αλματώδη ρυθμό η πυρκαγιά. Και ας μην ξεχνάμε πως η θερινή περίοδος για την Αυστραλία, βρίσκεται μόλις στην αρχή της. Ας δούμε όμως ποιο είναι το αποτέλεσμα μέχρι αυτή τη στιγμή ου γράφεται το παρόν άρθρο…Δείτε την παρακάτω εικόνα.

Αυστραλία: Μια απόλυτη επίγεια κόλαση

Σημαντική σημείωση: Το παραπάνω γράφημα δεν αποτελεί πραγματική φωτογραφία, αλλά 3D αναπαράσταση. Ωστόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δηλαδή στις πυρκαγιές το προαναφερόμενο διάστημα. Οι πληροφορίες έχουν συγκεντρωθεί από τη βάση δεδομένων της NASA.

Κλείνοντας, αν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα μπορείτε να δείτε και εδώ οπτικό υλικό, γραφήματα, εικόνες, αναλυτικούς χάρτες και πληροφορίες. Πρόκειται για έναν πλήρη και εκτενή απολογισμό όλων όσων έλαβαν χώρα κατά τους θερινούς μήνες του προηγούμενου έτους με τις πυρκαγιές που έπληξαν την Αυστραλία.


Πηγές: BBC.com, cnn.com, nytimes.com, anthonyhearseyart.com